Pääkirjoitukset

Uusi kunta jäi haaveeksi

Forssan seudulle ei syntynyt uutta kuntaa, vaikka yritys oli varmasti todellinen. Tammela, Jokioinen ja Humppila eivät olleet valmiita neljän kunnan kuntaliitokseen. Ypäjä ei tullut alkuunkaan yhteiseen neuvonpitoon. Forssa puolusti yksin lounaishämäläisten kuntien yhdistymistä, mutta sillä ei tässä tilanteessa ollut vaikutusta lopputulokseen. Valtuustojen selkeät päätökset eivät tosin enää yllättäneet ketään.

Humppilan, Jokioisten ja Tammelan selvä kanta kertoo, ettei aika ole vielä kypsä kuntaliitoksille, vaikka kuntien yhdessä rakentama laaja selvitys tuki uutta kuntaa. Kuntaliitoksiin liittyy paljon muutakin kuin kylmät faktat ja numerot. Kunnallinen itsehallinto ja ennen muuta itsenäisyys ovat myös ohittamattomia tunnekysymyksiä. Omasta kunnasta ei hevin luovuta, jos siihen ei ole pakottavaa.

Tehty ratkaisu perustuu pitkälti juuri tähän, sillä yksikään liitoksesta neuvotellut kunta ei lukeudu kriisikuntien joukkoon. Tosin yksikään kunta ei voi kehuskella vahvalla taloudellaan, tutut ongelmat eivät ole väistäneet lounaista Hämettäkään.

Kuntaliitoksissa nähdään myös paljon uhkakuvia, joko todellisia tai kuviteltuja. Keskeisin on pelko palvelujen häviämistä omilta nurkilta keskuksiin. Palveluita, kuten kyläkouluja, kunnat ovat osanneet vähentää myös omilla päätöksillään.

Oman lisänsä uhkakuviin luo myös hahmollaan oleva sote-ratkaisu. Sen suuren linjat ovat suunnilleen tiedossa, mutta yksityiskohdat vielä täsmentymättä.

Ei siis mitään uutta auringon alla Forssan seudulla. Elämä jatkuu entisen kunta- ja hallintorakenteen pohjalta. Kunnat ryhtyvät rakentamaan jälleen uutta strategiaa ja tiivistämään yhteistyötään. Se on toivottavaa ja väistämätöntäkin, sillä kuntarakenteeseen kohdistuu tulevina vuosina kovia paineita. Poikkeuksellisen synkille näkymille ei kukaan voi kääntää selkäänsä. Kuntatalouden tuska ei hellitä lähivuosina ja korpivaelluksesta saattaa tulla sietämättömän pitkä.

Kuukausien työn tuloksena syntynyt kuntajakoselvitys kannattaa Forssan seutukunnalla ehdottomasti hyödyntää, sillä se sisältää paljon tietoa, mihin suuntaan kuntatalous ja toimintaympäristö ovat muuttumassa. Kun uusi kunta ei toteutunut, on kuntayhteistyö otettava entistä vakavammin, vaikka sillä ei saavuteta kuntaliitosten hyötyjä.

Forssan seudun kunnat osaavat yhteistyön, hyvinvointikuntayhtymä ja sen konkreettinen ilmentymä, ns. Forssan malli tunnetaan koko maassa. Tästä huolimatta uuteen yhteistyöhön lähdetään puhtaalta pöydältä. Hyviä kohteita riittää varmasti, tulokset ovat enemmänkin tahdosta kiinni. Viime aikoina näin ei ole ollut, ja se haihdutti toiveet kuntayhteistyötä pitemmälle vievästä ratkaisusta.

Lounais-Hämeen tuoreet kokemukset vahvistavat, että helpot kuntaliitokset on Suomessa jo tehty. Niiden perään ei hetkeen kannata edes haikailla, liitoshalut on nyt selvitetty ainakin muutamaksi vuodeksi eteenpäin.