Pääkirjoitukset

Uusi sairaala tarvitaan, vaikka se maksaa

Kanta-Häme ei suinkaan ole yksin. Uusia sairaaloita on suunnitteilla kymmeniä.
Uuden sairaalan varsinaisiin rakennustöihin ryhdytään todennäköisesti noin vuoden kuluttua. Kuva: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri
Uuden sairaalan varsinaisiin rakennustöihin piti päästä tämän vuoden aikana. Nyt ilmassa on jälleen kysymysmerkkejä, eikä aloitusaikataulu suinkaan ole ainut kysymys. Havainnekuva: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Jos ovat tavalliset ihmiset hämmentyneitä sote-uudistuksen kaatumisesta ja sen vaikutuksista, niin ovat kuntien päättäjätkin.

Kanta-Hämeessä epätietoisuutta tuottaa se, että uuden ja tarpeellisen sairaalan rahoittaja vaihtuu. Valtionhan piti ottaa sote-kiinteistöt vastuulleen, mutta niin tuskin käy.

Käytännössä tämä merkitsee, että sairaanhoitopiiri eli sen omistajakunnat rahoittavat Ahveniston sairaalan rakentamisen. Sinänsä perusrahoittaja pysyy samana. Veronmaksajahan kaiken kustantaa, kulkivat rahat sitten valtion tai kuntien kautta.

Isoissa kiinteistöinvestoinneissa tietysti leveämmät valtion hartiat olisivat olleet ainakin kuntien näkökulmasta toivottavat. Kanta-Häme ei suinkaan ole yksin tässä tilanteessa. Uusia sairaaloita on suunnitteilla kymmeniä.

Maakuntien tilakeskuksen viime vuonna tekemän selvityksen mukaan sairaanhoito- ja erityishuoltopiireillä oli rakenteilla ja suunnitteilla yli 200 hanketta. Niistä suuri osa on peruskorjaushankkeita, mutta uudisrakentaminen vie yli puolet rahoituksesta.

Eniten hankkeita on HUS-kuntayhtymällä, noin miljardin euron arvosta. Suurin yksittäinen hanke on kuitenkin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Sairaala Nova. Sen kokonaiskustannus on lähes 500 miljoonaa euroa.

Nyt sairaanhoitopiireissä pohditaan, kuinka investointien rahoitus järjestetään niin, että se mahdollisimman vähän rasittaa omistajakuntia.

On silti turha aloittaa keskustelua siitä, tarvitaanko uutta sairaalaa vai ei. Vanha sairaala täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja aika on ajanut jo pahoin sen ohi.

Erikoissairaanhoito on nyt aivan erilaista kuin 1970-luvulla. Potilaiden sairaalajaksot ovat lyhentyneet radikaalisti. Toimenpiteitä tehdään päiväkirurgiana ja suuri osa toiminnasta tapahtuu poliklinikoilla. Sairaalatekniikka uudistuu koko ajan.

Päätös uuden sairaalan rakentamisesta olisi oikeastaan pitänyt tehdä jo aikaisemmin, mutta aina varovaiset hämäläiset eivät osanneet ajatella isosti.

Nyt on vain etsittävä yhdessä sairaanhoitopiirin kuntien kesken paras mahdollinen rahoitusratkaisu.

Esimerkiksi vaihtamalla sairaanhoitopiiriä ei välty rahoittamasta jätti-investointeja. Niitä on tekeillä niin etelässä kuin pohjoisessakin.