fbpx
Pääkirjoitukset

Uusi valtionyritys Työkanava ei lukeudu lypsylehmäksi eikä työhevoseksi vaan sosiaaliseksi yritykseksi osatyökykyisten avuksi

Osatyökykyisten on ollut vaikea löytää itselleen sopivaa työtä, koska työllistymistä estävät paitsi omat vajavuudet tai sairaudet myös työelämän kovat asenteet.
Suomalaisten työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma näkyy eritoten osatyökykyisten työntekijöiden työllistämisessä. Kuva: Arttu Laitala
Suomalaisten työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma näkyy eritoten osatyökykyisten työntekijöiden työllistämisessä. Kuva: Arttu Laitala

Työtehtävää ei joka työpaikalla haluta ryhtyä räätälöimään osatyökykyiselle sopivaksi tai varmistaa heille työvalmennusta, jos helpommallakin pääsee.

Välityömarkkinoita kirittämään on luotu uusi valtionyhtiö Työkanava oy, jonka kauniin solidaarisena tavoitteena on työllistää tuhat osatyökykyistä ja tukea heidän siirtymistään avoimille työmarkkinoille.

Valtionyhtiöillä on huono kaiku. Niiden roolista lypsylehminä tai työhevosina on kiistelty vuosikymmeniä. Suunniteltu Työkanava kuuluu sosiaalisiin yrityksiin, mutta se ei aio harjoittaa nappikauppaa.

Suurista odotuksista huolimatta Työkanava ei lupaa nopeaa vaan rauhallista kasvua. Tavoitteeseen kuluu vuosia.

Hallitusohjelma ei suoraan valanut valtionyhtiön perustuksia, mutta lupasi vaikuttavia toimia osatyökyisten ja vaikeasti työllistyvien työllistämiseksi ja työllisyysasteen parantamiseksi.

Lakiesityksen syntysijana on työ- ja elinkeinoministeriö. Kätilönä toimi budjettiriihi.

Työntekijävälitysyhtiön toiminta vaatii vuosittain ison tukun riihikuivaa rahaa, mutta sitä myös osaltaan työttömyysmenojen puolelta säästyy. Voittopuolelle kertyvät inhimilliset vaikutukset.

Työkanava pyrkii vain kattamaan kulunsa.

Vaikea on tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ajavaa valtionyhtiötä vastustaa, mutta haasteensa ja riskinsä tälläkin valtionyhtiöllä on.

Yhtiöllä on mahdollisuutensa menestyä, sillä mallina on ruotsalaisessa kansankodissa osatyökykyisiä vuosikymmeniä työllistänyt Samhall-yhtiö. Sillä on peräti 26 000 työntekijää.

Työllistettävät ohjataan Työkanava-yhtiön palvelukseen TE-toimistosta. Osatyökykyisten valinta yhtiön palvelukseen lähentelee arpajaisia, sillä työttömiä mutta työhön pystyviä osatyökykyisiä on jonossa muutama kymmenentuhatta.

Tärkeintä on ymmärtää, että ihmisiä, joilla on toimintakykyä vaikeuttava vajavuus tai sairaus, ei pidä nähdä työmarkkinoilla ongelmana vaan mahdollisuutena.

Työkyvyttömyyseläkkeellä ja kuntoutustuella ei kannata pitää henkilöitä, joilla työkykyä riittää toisenlaiseen työhön.

Menot