Pääkirjoitukset

Vaaliaseena fixit on kaksiteräinen miekka

Perussuomalaisten enemmistö on Lännen Median kyselyn perusteella ajamassa puoluejohdon hankalaan rakoon. Perussuomalaisista vaikuttajista kolme neljästä haluaa Britannian brexitistä innostuneena tulevien eduskuntavaalien kampanjatavoitteeksi kansanäänestyksen Suomen jäsenyydestä Euroopan unionissa.

Perussuomalaiset nuoret on jo kerännyt netissä kannattajia fixit-kansalaisaloitteeseen, joka tähtää pikaiseen kansanäänestykseen Suomen eroamiseksi EU:sta. Kannattajia on noin 32 000, mutta niistä valtaosa tuli heti kesäkuun lopulla, kun aloite oli tuore. Kirittävää riittää eduskunnan lainvalmistelun harkintarajaan, 50 000 kansalaiseen.

Kansanäänestysaie noussee väkisinkin esiin perussuomalaisten ensi kesän puoluekokouksessa, jossa katse kääntyy kohti vuoden 2019 eduskuntavaaleja. Perussuomalaiset kaipaa vaaliasetta, jolla kääntää kannattajien rintamapako. Fixit on EU-vastahankaiselle puolueelle mitä houkuttavin vaihtoehto, mutta kaksiteräinen miekka.

Fixitin ajaminen olisi kiusallista hallituspuolueen johdolle, koko hallitukselle ja edetessään myös Suomen julkikuvalle. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini kun on Suomen ulkoministeri ja valtio sitoutunut EU:n jäsen.

Soini on ajanut kaksilla rattailla: puolustanut osaltaan hallitusohjelmaa, mutta ei ole kuitenkaan sulkenut pois mahdollisuutta, että puolue ottaisi EU-kansanäänestyksen vaaliohjelmaansa.

Kansanäänestysaloite pulpahtaa esille myös puheenjohtajavalinnassa. Soini on luvannut kertoa aikeistaan keväällä, mutta fixit edellä puheenjohtajavaaliin on menossa perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Turvallisuuspoliittinen katsantokulma hiertää perussuomalaisten näköaloja. Nato ei liiemmin puolueen kannattajia innosta, mutta Suomen EU-jäsenyydellä on oma turvallisuuspoliittinen asemansa. Venäjä vallan riehaantuisi, kun Suomen hallitusta repisi ristiveto EU-jäsenyydestä.

Fixit ansaitsee kehut kielellisesti nokkelana versiona brittien brexitistä, mutta ei se oikeasti korjaisi mitään, vaan ajaisi kansantalouden kriisiin.

Vaikka perussuomalaiset sattuisi fixit-teemalla voittamaan eduskuntavaalit, edessä ei siintäisi kansanäänestys vaan muiden puolueiden vastustaessa paikka oppositiossa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic