Pääkirjoitukset

Vaalien voittajalla on nytkova vastuu maan tilasta

Voi voitettuja, voi voittajia. Eduskuntavaalien ainoa voittaja on keskusta ja sen puheenjohtaja Juha Sipilä. Muut suuret puolueet eivät voi pitää vaalitulosta voittonaan, vaikka tavalliseen tapaan puhutaan ”kohtuullisesta tuloksesta vaikeissa oloissa”.

Vaalitulos on se, mikä on. Hävinneiden puolueiden on syytä miettiä, mikä niiden toiminnassa on mennyt vikaan. Niiden on tyydyttävä kansan antamaan tuomioon ja ruodittava omaa toimintaansa. Vastuuta ei saa kokonaan menettää, vaikka kansan tuomio näyttäisi armottomalta.

Keskustan väki voi hehkuttaa erinomaista vaalitulosta. Puolue korjasi viime vaalien rökäletappion nousemalla kirkkaasti suurimmaksi puolueeksi. Vaalitulos ei kuitenkaan ollut niin hyvä kuin kannatusmittaukset viime kuukausina ennakoivat. Tällä voitolla ei sanella muille.

Arki koittaa erittäin nopeasti myös keskustalle ja Juha Sipilälle. Jos on voittanut vaalit, on kyettävä myös käyttämään vaalivoittoa. Juha Sipilä saa eduskunnalta hallitustunnustelijan tehtävän.

Keskusta sai ”veret seisauttavan vaalivoiton” vuonna 1991. Puolue ei aluksi ottanut pääministeripuolueen vastuuta kovin vakavasti vaan kannattajia palkittiin muun muassa maksamalla kuntien harkinnanvaraiset valtionavut kahteen kertaan. Kun verien seisahtaminen muuttui talouden seisahdukseksi, pääministeri Esko Aho (kesk.) joutui taistelemaan täydellistä romahdusta vastaan.

Anneli Jäätteenmäki (kesk.) käynnisti myös rahanjaon päästyään pääministeriksi vuonna 2003. Julkisten menojen kasvu ja veronalennukset kuumensivat taloutta vuoden 2008 romahdukseen asti.

Juha Sipilän ei pidä nyt odottaa, että Suomi valuu kuilun reunalle roikkumaan. Ei ole aika jakaa julkisia varoja kannattajille vaan tarjota työttömillä työtä sekä pelastaa elinkeinoelämä ja julkinen talous.

Sipilä ei saa tyytyä enemmistöhallituksen muodostamiseen. Kakkara ja ministerisalkkujen jakaminen ei muuta mitään. Hallituspuolueiden on nyt sovittava yhteisestä näkemyksestä, jolla maata johdetaan ja jolla se pelastetaan.

Vaalivoitto vierittää Juha Sipilän niskoilla suurtakin suuremman voittajan vastuun. Hävinneillä ei ole välttämättä hinkua hallitukseen. Jos Sipilä etsii nöyrästi maalle uutta linjaa, hävinneiden on syytä tarttua hänen käteensä.

Päivän lehti

5.4.2020