Pääkirjoitukset

Vaalikauden sadonkorjuu alkaa tänään

Suomalaisen politiikan sadonkorjuukausi käynnistyy, kun eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään. Ennakkoäänestys jatkuu huhtikuun 14. päivään saakka ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina huhtikuun 19. päivänä.

Ennakkoäänestyksen myötä ehdokkaiden ja puolueiden vaalikampanjat kiihtyvät täyteen paloon ja kiihkeä loppusuora avautuu. Suomessa vaalikampanjat ovat verraten lyhyitä, tosiasiallisesti vain muutaman viikon mittaisia ja hyvä niin. Sen enempää ehdokkaat kuin äänestäjät eivät kohtuudella jaksaisikaan. Toistaiseksi kampanjointi on ollut siistiä eikä rapa ole kohtuuttomasti roiskunut.

Tämän kevään eduskuntavaaleissa talous ja työllisyys ovat teemoina nousseet yli muiden asioiden. Se on täysin luonnollista, sillä juuri ne molemmat mielletään hyvin laajasti kansakunnan kohtalonkysymyksiksi. Talous ja työllisyys kulkevat käsi kädessä ja niillä on erityisen merkittävä painoarvo kansalaisten jokapäiväisessä elämässä.

Eduskuntavaalien teemaksi on tarjottu toki muitakin tärkeitä asioita, mutta esimerkiksi Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys ei Ukrainan kriisistä ja siitä johtuvasta Venäjän ulkopolitiikan terävöitymisestä huolimatta ole noussut kärkiaiheeksi. Sitä ei ole tyystin unohdettu, mutta sisäpolitiikka on juuri nyt sittenkin lähempänä kansalaisia kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Aivan keskiössä eivät ole nekään teemat, jotka tavalla tai toisella voidaan luokitella maailmanparannukseksi. Harjoitettava maahanmuuttopolitiikka, kehitysyhteistyö tai ilmastonmuutos kyllä vilahtelevat poliittisessa keskustelussa, mutta kärkiaiheiksi ne eivät kuitenkaan ole yltäneet. Epäonnistunut sote-uudistus ja keskustelu kuntarakenteesta eivät juuri nyt jaksa innostaa juuri ketään, vaikka on selvää, että vaalien jälkeen niihinkin varmasi palataan. Niitä eivät uusi hallitus ja eduskunta pääse mitenkään karkuun.

Neljä vuotta sitten äänestysprosentti oli siedettävät 70,5 prosenttia ja kohosi selvästi edellisten vuoden 2007 vaalien 67,9 prosentista. Puolueilla ja ehdokkailla on nyt pari viikkoa aikaa vakuuttaa kansalaiset siitä, että poliittisella päätöksenteolla voidaan edelleen yhteiskunnallisiin asioihin todella vaikuttaa.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic