Pääkirjoitukset

Vaalikone auttaa oman ehdokkaan jäljille

Kuntavaalikampanjat ovat parhaimmillaan. Mitä lähemmäs varsinainen vaalipäivä tulee, sitä enemmän vaali-into nousee, jos on noustakseen. Valitettavasti viime kuntavaaleissa äänestysvilkkaus on jäänyt aivan liian alhaiseksi.

Äänestäminen oli kansallisvelvollisuuden asemassa vielä 1980-luvulla. Suhde vaaleihin on muuttunut rajusti, sillä 1990-luvun alkupuolelta lähtien kuntavaalien äänestysprosentti on valtakunnallisesti ollut noin 60 prosentissa, jopa selvästi alle.

Puolueiden on todellakin korkea aika havahtua laimeaan äänestysintoon. Kalenteri käy, pian on kysymys enää päivistä.

On syytä vakavasti pohtia, miksi ihmiset jättävät äänioikeutensa käyttämättä. Kysymys ei ole vain politiikasta vieraantumisesta tai tiedon puutteesta.

Kuntavaalit ovat äänestäjille kiistatta kaikkein tärkeimmät vaalit, sillä valtuustot päättävät kaikkia kuntalaisia koskevista asioista: kouluista, päiväkodeista, vanhusten asioista, kaavoituksesta sekä vielä tulevan valtuustokauden puoliväliin saakka sosiaali- ja terveysasioista.

Yksi syy äänen käyttämättä jättämiseen voi olla kunnallispolitiikan riitaisuudessa. Riidat saavat kenties kohtuuttomankin paljon huomiota, kun todellisuudessa asiat etenevät parhaiten keskustellen ja yhteistyössä.

Äänestäminen kannattaa aina, sillä demokratiaa parempaakaan yhteistä toimintatapaa ei ole tiedossa. Kaikki syyt, jotka johtavat äänestyspäätökseen, ovat yhtä hyviä.

Äänestyspäätös vaatii harkintaa. Helppo ja nopea tapa oman ehdokkaan löytämiseen on käyttää vaalikonetta internetissä.

Kun äänestäjä on vastannut vaalikoneen kysymyksiin, vaalikone etsii mahdollisimman samalla tavalla samoihin kysymyksiin vastanneet ehdokkaat.

Vaalikoneissa on aina annos viihteellisyyttä. Niitä ei tosiaankaan pidä ottaa aivan kuolemanvakavasti, vaikka tutkimusten mukaan niiden antamilla vastauksilla onkin jopa yllättävän paljon todellista vaikutusta äänestyspäätöksiin.

Vaalikoneen käyttäjät hakevat muita enemmän tietoa äänestyspäätöksensä tueksi myös muista lähteistä. Vähintäänkin vaalikone on hyvä tapa päästä alkuun oman ehdokkaan metsästyksessä.

Vaalikoneita on eri tiedotusvälineillä, Hämeen Sanomillakin on jälleen omansa. Se löytyy osoitteesta www.hameensanomat.fi/vaalikone.

Päivän lehti

28.5.2020