Pääkirjoitukset

Vaalipiiriin tuskin suurta mullistusta

Jytky kiiri viimeksi eduskuntavaaleissa ympäri maan. Perussuomalaisten kannatus nousi peräti 19,1 prosenttiin. Vastaavaa paukkua on tuskin tulossa ensi keväänä. Keskustan gallupkannatus on nousussa, mutta vaaleihin on vielä aikaa.

Suuret puolueet ovat Perussuomalaisia lukuun ottamatta nimenneet ehdokkaansa ensi huhtikuun vaaleihin Hämeen vaalipiirissä.

Vaalipiirin suurin puolue, SDP, lähtee taistoon valtakunnalliselta takamatkalta. Ylen tuoreessa mittauksessa puolueen kannatus on 15,2 prosenttia, kun se oli vuoden 2011 vaaleissa 19,1 ja Hämeessä jopa 24,1 prosenttia.

Puolueella on vaalipiiristä neljä kansanedustajaa, joista viimeisenä koko vaalipiiristä riman ylitti lahtelainen Jouko Skinnari. Tulevissa vaaleissa hän ei ole mukana.

Hämeenlinnalaiset kansanedustajat Johannes Koskinen ja Tarja Filatov ovat vahvoilla. Sitten tulevatkin päijäthämäläiset, etunenässä Mika Kari, hänkin istuva kansanedustaja.

Hämeenlinnalainen Iisakki Kiemunki sai viimeksi yli viisituhatta ääntä ja jäi niukasti varasijalle. Kiemunki on sanonut panneensa poliittisen uskottavuutensa peliin Sunny Car Centerin tapauksessa. Kukaan ei tiedä, miten se vaikuttaa hänen vaalimenestykseensä.

Kokoomus on vaalipiirin toiseksi suurin puolue, mutta voi nousta suurimmaksi SDP:n kompuroidessa. Valtakunnallisesti puolue on kuitenkin vakavassa laskusuhdanteessa.

Timo Heinonen, Sanni Grahn-Laasonen ja Kalle Jokinen ovat jatkamassa. Viimeksi puolueen neljänneksi eniten ääniä saanut ehdokas, lahtelainen Ilkka Viljanen, jäi ensimmäisenä viivan alapuolelle.

Sari Rautio Hämeenlinnasta yrittää taas, mutta kilpailu on kova.

Perussuomalaisten kannatus on Ylen mittauksessa 15,1 prosenttia. Puolueen kannatus on tasaantunut, mutta merkkejä varsinaisesta romahduksesta ei ole.

Perussuomalaisilla on vaalipiirissä kolme kansanedustajaa. Puolueen kannatus voi pudota, mutta paikat eivät ole vaarassa ensimmäisten joukossa.

Hämeenlinnalaiset kunnallispoliitikot Lulu Ranne ja Kari Ilkkala ovat olleet näkyvästi esillä, mutta törmäävät vaalipiirin halkaisevaan maakuntarajaan.

Menestyäkseen kantahämäläisen ehdokkaan on kerättävä ääniä myös Päijät-Hämeestä.

Ylen mittauksessa keskustan gallupkannatus on peräti 25,5 prosenttia. Vuoden 2011 vaalit olivat puolueelle surkeat, kannatus oli vain 15,8 prosenttia. Vaalipiiristä tuli kaksi paikkaa 13,2 prosentin lukemalla.

Sirkka-Liisa Anttilan asema tuskin horjuu. Toisesta paikasta kilpailevat Juha Rehula Hollolasta ja vaalipiirin alastarolainen vävypoika Timo Kaunisto.

Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit säilyttänevät riihimäkeläiset ainokaisensa, Aino-Kaisa Pekosen ja Päivi Räsäsen.

Vihreät on vaalipiirissä pienpuolue. Kirsi Ojansuu-Kaunisto yrittää paluuta, mutta joutunee pettymään, vaikka hänen puolueensa hieman hyötyykin oppositioon siirtymisestä.