Pääkirjoitukset

Vaalipiirin asetelmat ovat kutkuttavan tasaiset

Vaalituloksesta on tulossa historiallinen Hämeen vaalipiirissä. Keskusta ei ole koskaan ennen ollut Hämeessä erityisen vahva. Nyt se on nousemassa vaalipiirin suurimmaksi Hämeen Sanomien, Forssan Lehden ja Etelä-Suomen Sanomien teettämän mielipidekyselyn mukaan.

Kamppailusta on tulossa tasainen. Mittaus lupaa kaikille neljälle suurimmalle puolueelle eduskuntaan kolmea paikkaa.

Kisa ykköspuolueen tittelistä ei ole enää takavuosien tapaan demareiden ja kokoomuksen kauppa.

Keskustalle mitattu 21,3 prosentin kannatus on huimaava, jos sitä verrataan viime vaalien tulokseen, 13,2 prosentin kannatukseen. Toinen selvä suunta on kokoomuksen ja SDP:n kannatuksen lasku.

Mittaus on aina täysin eri asia kuin vaalitulos. Vuonna 2011 vastaavassa kyselyssä mitattiin keskustalle vaalien alla lupaavasti 17,8 prosentin kannatusta. Toisin kävi vaaleissa.

Demareille nyt luvassa oleva 20,4 prosenttia kertoo alamäestä viime vaalitulokseen (24,1) verrattuna. Puolueella on hyvin pitkä matka menneiden vuosien kannatukseensa.

Kokoomuksen ja SDP:n kannatuslukuihin on liitettävä varaus ylöspäin. Molempien pohjat ovat erittäin vahvat vaalipiirissä.

Kokoomukselle mitattu kehnonpuoleinen 17,6 on todennäköisesti alakanttiin. Lopullinen tulos voi olla jotakin aivan muuta, jos vaalityö onnistuu.

SDP antoi viimeksi esimerkkiä ja käänsi heikon gallup-kannatuksen voitokseen. Neljä vuotta sitten mittaus ennakoi SDP:lle vaalipiirissä peräti kahden paikan menetystä ja 15,9 prosentin kannatusta. Rajua romahdusta ei tullut.

Hämeen Sanomien teettämä vaaligallup arvioi eduskuntavaalien näkymiä nyt kolmannen kerran. Ensimmäinen, vuoden 2007 kysely ennakoi kokoomuksen voiton. Vuonna 2011 kysely tiesi perussuomalaisten vahvan nousun.

Perussuomalaiset on näissäkin vaaleissa suurin kysymysmerkki. Nyt puolueelle mitattu kannatus (19,1) on hyvin lähellä sen viime vaalien kovaa tulosta vaalipiirissä (20,6).

Tutkimuksen virhemarginaali on suuntaansa 3,1 prosenttiyksikköä, mikä tasoittaa entisestään asetelmia.

Vaaleista tulee vaalipiirissä hyvin jännittävät. Sen voi toivoa innostavan ihmisiä äänestämään. Vain annetut äänet lasketaan vajaan kahden viikon päästä.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic