Pääkirjoitukset

Vaalipiirin vaaka kääntyi Päijät-Hämeen hyväksi

Tarja Filatov (sd.) on uuden eduskunnan ainoa hämeenlinnalainen kansanedustaja. Tilanne hakee vertaistaan historiasta.

Läpi vuosikymmenten on eduskunnassa ollut yhtä aikaa jopa useita hämeenlinnalaisia, vähintäänkin kaksi tai kolme. Vielä vuoden 2007 vaaleissa läpi meni neljä hämeenlinnalaista, vuonna 2011 enää kaksi.

Kokoomus ja myös muut puolueet ovat samassa veneessä.

Kaupungin ja seudun kokoomusväellä on runsaasti tekemistä, jos oma edustaja yritetään saada tulevissa vaaleissa Arkadianmäelle.

Europarlamentaarikkona vaikuttava Sirpa Pietikäinen on viimeisin eduskuntaan kokoomuksen riveistä valittu hämeenlinnalainen. Ne vaalit olivat vuonna 1999. Jari Koskinen valittiin eduskuntaan vuonna 2007, mutta hänen kotikuntansa oli vielä tuolloin Hauho.

Jotakin meni ehdokasasettelussa tai vaalikampanjoissa hämeenlinnalaisittain pahasti pieleen, vaikka yritystäkin oli.

Myös eduskuntapaikkaa tosissaan tavoitelleet vihreiden, keskustan ja perussuomalaisten hämeenlinnalaiset ehdokkaat jäivät rannalle.

Yksin seutukunnan koko ei riitä selitykseksi. Paljon pienemmät Forssa ja Riihimäen seutu ovat molemmat hyvin edustettuina eduskunnassa. Olisiko niin, että kyseisillä kulmakunnilla on yksinkertaisesti kyvykkäämpiä poliitikkoja.

Hämeenlinnalaisella kunnallispoliittisella loanheitolla tuskin oli ratkaisevaa vaikutusta huonoon tulokseen. Joitakin ääniä toki saattoi jäädä saamatta, kun moni kaupunkilainen on kyllästynyt sekavaan riitelyyn.

On terveellistä myöntää, että ehdokkaiden eväät ja kannatus eivät vain riittäneet. Paikalliset kyvyt joutuvat tyytymään jatkossakin pelaamaan kunnallispolitiikan paikallissarjassa, kun menestys eduskuntavaaleissa vaatii vähintään piirikunnallista kannatusta.

Vaalipiirin 14 kansanedustajasta on ollut aina suurin osa kantahämäläisiä. Vielä vuoden 2007 vaaleissa valittiin yhdeksän kantahämäläistä, 2011 luvut olivat 8–6. Nyt tilanne kääntyi.

Takana ei ole mitään suurta mystiikkaa. Lahden seudun väestöpohja on huomattavasti suurempi. Se ei kuitenkaan ole ainoa selittävä tekijä, vaan takana on useita arkisia asioita, kuten päijäthämäläisten ehdokkaiden hyvä vaalityö.

Erot olivat pieniä: Perussuomalaisten viimeisen paikan kääntyminen päijäthämäläisille heilautti voimasuhteet kerralla.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic