Pääkirjoitukset

Vaalitulos pakottaa suuriin muutoksiin

Ruotsidemokraatit on nousemassa tänään valtiopäivävaalien suurimmaksi voittajaksi.
Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson puhumassa vaalitilaisuudessa Landskronassa 31. elokuuta.

Mannerlaatat ovat liikkeessä, kun Ruotsin valtiopäivävaalien ääniä lasketaan tänään illalla.

Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit tulee olemaan vaalien suurin voittaja. Sekä sosiaalidemokraatit että maltillinen kokoomus häviävät, kysymys on vain siitä, kuinka paljon.

Ruotsissa hallitus on rakennettu perinteisesti joko sosiaalidemokraattien tai kokoomuksen ympärille blokkihallituksena. Ruotsidemokraattien kanssa mikään puolue ei halua tehdä yhteistyötä saati, että se olisi mukana hallitusneuvotteluissa.

Suomessa perussuomalaiset otettiin mukaan hallitukseen. Jakautuneen puolueen osille tätä mahdollisuutta tuskin ensi keväänä tulee.

Ruotsissa on todennäköisesti pakko tunnustella demareiden ja kokoomuksen yhteistä hallitusta, jos enemmistöhallitus on tavoitteena. Muuten vaihtoehdoksi jää vähemmän hävinneen ympärille rakennettava vähemmistöblokki.

Tuoreimpien kannatusmittausten mukaan demareiden ja kokoomuksen ääniosuus tulisi putoamaan 5–7 prosenttiyksikköä. Ruotsidemokraateille olisi tulossa vastaava voitto.

Pääministeri Stefan Löfvenin vähemmistöhallitus vasemmiston ja vihreiden blokkina ei ole onnistunut. Veronkorotukset ja tunarointi pakolaisvyöryn hoidossa eivät ole unohtuneet äänestäjiltä.

Ruotsidemokraattien keulahahmo Jimmie Åkesson on hyvin taitava agitaattori, mutta ei hänen puheidensa viesti poikkea mitenkään oikeistopopulistien vastaavista muualla Euroopassa. Åkesson haluaa toimia eliitin vastavoimana, laittaa rajat kiinni pakolaisilta ja palauttaa kurin ja järjestyksen.

Tätä alleviivaamaan sopivat ongelmalähiöissä tehdyt autojen tuhopoltot hyvin.

Myös laajat metsäpalot keskellä helteistä kesää loivat kansankodin rauhaan turvattomuutta, kun palomiehet eivät saaneet paloja kuriin. Ruotsi joutuikin turvautumaan laajaan eurooppalaiseen apuun.

On silti hyvä muistaa, että Ruotsin taloudella menee Suomea paremmin. Firmat menestyvät maailmalla, kansantuote kasvaa reippaasti, ja työllisyysluvut ovat maailmanennätysluokkaa.