fbpx
Pääkirjoitukset

Vaalivankkurien kolina lupaa kuumaa kevättä

Vaalivankkurit kolisevat pitkin poikin Suomea. Gallupeita tehdään ja setvitään kiivaasti. Tahti vain kiihtyy.
MTK:n järjestämässä vaalitentissä Vanhalla Ylioppilastalolla olivat edustettuina kaikki puolueet. Kuva: Joel Maisalmi

Vaalikuume nousee, kun eduskuntavaalit lähestyvät. Joka kuntaan etsiytyy ministereitä ja puoluejohtajia kirittämään omiaan kohti huhtikuun huipentumaa.

Ylen Taloustutkimuksella teettämä kannatusmittaus todistaa SDP:n etumatkaa hallituspuolueisiin nähden.

Mielenkiintoisinta on perussuomalaisten vahva nousu takaisin yli 10 prosentin kannatukseen ja hiukan eroon vasemmistoliitosta. Perussuomalaisten suosio näyttää kytkeytyvän maahanmuuttajien rikosepäilyjen uutisointiin.

Vihreät on puheenjohtajansa Pekka Haaviston vetoavulla silti yhä neljänneksi suosituin puolue. Tätä tahtia vihreät lukeutuu myös vaalivoittajiin.

Pienpuolueille jää taistossa vain murusia. Siniset kamppailee olemassaolostaan.

Kärkikolmikossa erot ovat vielä varsin selvät. Toisena oleva kokoomus mielii vielä haastaa demarileirin. Paikka kevätauringossa on kahden kauppaa ja kolmannen korvapuusti.

Kolmantena pinnii nykyinen pääministeripuolue keskusta, jonka 16 prosentin kannatus on matalimmillaan sitten toissa syksyn. Keskusta hakee nyt uutta ryhtiä vähentämällä hallitusjorinaa.

Kokoomus voisi kannatuskyselyjen perusteella nousta toiseksi suurimmaksi puolueeksi niukasti ohi keskustan, kun pääministerin raskasta salkkua soviteltaisiin Antti Rinteen (sd.) käteen.

.

Hallituskokokoonpano on mitä kutkuttavin kysymys, ja riippuu paljon puoluekemiasta ja tulevasta hallitusohjelmasta. SDP:lle käy vielä työlääksi lunastaa höveleitä vaalilupauksiaan.

Sinipunayhteistyötäkään ei vähimmässäkään määrin ole ratkaistu.

Äänestäjien suosio on kaikkiaan katoavaista ja gallupit eivät aina toteudu. Suuntaa ne vahvasti näyttävät.

Tulevat vaalit heijastuvat kevätkaudella väkisin myös eduskunnan ja hallituksen työskentelyyn.

Nokittelua ei käydä vain opposition ja hallituspuolueiden välillä, vaan myös keskustan ja kokoomuksen ja eri oppositiopuolueiden kesken.

Siinä on vaalikevään suola.

Menot