fbpx
Pääkirjoitukset

Vaalivuosi lisää säästämisen tuskaa

Hämeenlinnan kaupunginhallitus ei saanut tilintarkastajalta puhtaita papereita kaupungin viime vuoden tilinpäätöksestä. Taseeseen on kertynyt viime vuosina liikaa alijäämää, vuodenvaihteessa noin 16,7 miljoonaa euroa. Siitä jää vuoteen 2014 jatkuvan taloussuunnitelmakauden päättyessä edelleen kattamatta yhdeksisen miljoonaa euroa.

Tilintarkastaja edellyttää, että vastuuvapauden myöntämisen ehtona on, että kaupunginhallitus laatii uskottavan suunnitelman talouden tasapainottamiseksi nopeasti, kesäkuun valtuuston kokouksen käsiteltäväksi. Ehdollinen vastuuvapaus on kunnallisessa tilintarkastuksessa hyvin harvinainen ja poikkeuksellinen menettely.

Hämeenlinnan taloutta ei monista sinnikkäistä yrityksestä huolimatta ole onnistuttu saamaan tasapainoon saati kestävän kasvun uralle. Nyt vaalikauttaan päättävä kaupunginvaltuusto on jo kahdesti korottanut veroprosenttia ja kerran lomauttanut suuren osan kaupungin henkilöstöstä.

Kaupungin organisaatio ja palvelutuotanto ovat viime vuodet olleet jatkuvassa uudistusten mylläkästä. Vanhoja rakenteita muun muassa vanhuspalveluissa on kovalla kädellä purettu ja samalla uudistettu palveluja. Kaupunki on edellisvuosia enemmän tukeutunut ostopalveluihin juuri säästöjen toivossa. Viime vuoden tilinpäätöksen karut luvut kertovat lahjomattomasti, ettei tavoitteita ole läheskään saavutettu.

Osa talousvaikeuksista voidaan osoittaa vuonna 2009 alusta toteutuneen kuntaliitoksen tiliin. Useiden, varsin erilaisten kunnallis- ja palvelukulttuurin nivominen yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi ei suju käden käänteessä. Tuottavuuskehitys ei ole ollut odotusten mukaista, sillä muun muassa henkilöstön viiden vuoden irtisanomissuoja hyydyttää huomattavasti työprosessien uudistamista.

Koko kaupungin henkilöstölle on ollut pakko järjestää töitä eikä luontainen poistuma, ensisijaisesti eläkkeelle ole sanottavasti vähentänyt henkilöstön määrää. Toisaalta lähtijöiden tilalle on ollut pakko palkata uusia työntekijöitä, koska siirrot tehtävästä toiseen eivät ole olleet mahdollisia.

Myös kuntayhtymistä, erityisesti erikoissairaanhoidosta, on langennut suuria ja budjetoimattomia lisälaskuja kaupungin maksettavaksi.

Kaupungin poliittisten päättäjien tuskaa lisää se, että lokakuussa on taas kuntavaalit, joissa äänestäjät punnitsevat päättäjänsä. Jos vaaleihin mennään pitkien leikkauslistojen kanssa, supistetaan jo ennestään niukkoja palveluita sekä kiristetään veroja ja maksuja, äänestäjien tuomio saattaa olla synkkä.

Yksi, joskin kertakäyttöinen ja tuloksiltaan lopulta vaatimaton tapa oikaista taloutta on tarpeettoman omaisuuden myynti. Kaupungilla on kosolti sellaista kiinteistöomaisuutta, jolla ei ole mitään tekemistä sen ydintehtävien kanssa. Omaisuutta ei kuitenkaan voi myydä paniikissa mihin hintaan tahansa.

Kunnalliselta palvelutuotannolta on vaadittava tuottavuutta aivan erilaisen äänenpainoin kuin tähän asti.

Menot