Pääkirjoitukset

Vaarallisen kovaa peliä Kertshinsalmessa

Syytöksiä satelee puolin ja toisin, eikä kummankaan osapuolen esittämiin tietoihin voi varauksetta luottaa. Kiistat Mustanmeren aalloilla ja rannoilla ovat ikivanhaa perua.
Venäläisten kaappaama ukrainalainen tykkivene ja hinaaja Kertshin satamassa Krimillä maanantaina.

Jäätyneeksi kuvailtu Ukrainan konflikti muuttui tulikuumaksi, kun Venäjän erikoisjoukot valtasivat kolme Ukrainan laivaston alusta sunnuntaina Krimin edustalla Mustallamerellä.

Venäjä on aikaisemmin toistuvasti kiistänyt – päinvastaisista todisteista välittämättä – sotaväkensä suoran osallistumisen Ukrainan sotatoimiin. Alusten kaappausta ei voi venäläismielisten vaaleanpunaisten silmälasienkaan läpi pitää minään muuna kuin sotatoimena.

Syytöksiä satelee puolin ja toisin, eikä kummankaan osapuolen esittämiin tietoihin voi varauksetta luottaa.

Jos tilanne karkaa käsistä, totuus on uhreista ensimmäinen.

Konfliktissa ovat kaikki keinot käytössä ja niiden joukossa informaatiovaikuttaminen.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui maanantaina hätäistuntoon – molempien osapuolten pyynnöstä. Valitettavasti pikaista ulospääsyä tilanteesta on vaikea nähdä.

Vähimmäisvaatimuksena on estettävä yhteenottojen laajentuminen eli eskaloituminen.

Myös ukrainalaisilta vaaditaan malttia. He kuitenkin pitävät itseään, perustellusti, hyökkäyksen uhreina.

Turvallisuusneuvosto on tässä kuten monissa vastaavissa tilanteissa kokoonpanonsa vanki. Venäjä on pysyvä jäsen, eikä tietenkään hyväksy omien etujensa vastaista päätöstä.

Kiistat Mustanmeren aalloilla ja rannoilla ovat ikivanhaa perua.

Asovanmeren Mustastamerestä erottava Kertshinsalmi on elintärkeä meritie – ja nyttemmin sen ylittävän sillan ansiosta myös maayhteys Venäjältä Krimin niemimaalle.

Venäjällä ei ole oikeutta rajoittaa merenkulun vapautta eli tässä tapauksessa ukrainalaisten alusten liikennöintiä Asovanmeren satamista.

Venäjä pitää laittomasti valtaamaansa Krimiä omanaan.

Presidentti Vladimir Putin avasi viime keväänä erittäin suurieleisesti Kertshinsalmen ylittävän, 19 kilometriä pitkän sillan.

Putin ajoi juhlallisuuksissa kuorma-auton salmen yli korkeimman omakätisesti. Hän ”todisti” siten olevansa mahtavampi kuin Venäjän tsaarit ja diktaattori Josif Stalin. Putin onnistui siinä, missä nämä epäonnistuivat.