Pääkirjoitukset

Vaarallisen tien päässä voi olla tuhoisa sota

Irakista saattaa muodostua Yhdysvaltain ja Iranin välisen sodankäynnin näyttämö.
Yhdysvaltojen täsmäisku Bagdadissa surmasi Iranin vaikutusvaltaisen komentajan. Kuva: IRAQ'S SECURITY MEDIA CELL HANDOUT
Yhdysvaltojen täsmäisku Bagdadissa surmasi Iranin vaikutusvaltaisen komentajan. Kuva: IRAQ'S SECURITY MEDIA CELL HANDOUT

Yhdysvallat vahvisti perjantaina tehneensä Bagdadissa ilmaiskun, jossa kuoli Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen vaikutusvaltainen komentaja Qassem Suleimani. Isku toteutettiin perjantain vastaisena yönä Bagdadin kansainvälisellä lentokentällä.

Iskussa kuoli myös seitsemän muuta ihmistä, mukaan lukien Irakin puolisotilaallisen Hashed al-Shaab -järjestön varajohtaja Abu Mahdi al-Muhandis.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi presidentti Donald Trumpin määränneen iskun. Puolustusministeriön mukaan iskun tarkoituksena on suojella alueella olevia yhdysvaltalaisia.

Ilmaisku oli selvä kostotoimi, sillä Yhdysvaltain Bagdadin-lähetystöä vastaan hyökättiin vain muutama päivä sitten.

Pentagonin lausunnossa perusteltiin iskua sillä, että amerikkalaisten mukaan Suleimani kehitti aktiivisesti suunnitelmia hyökkäyksistä amerikkalaisdiplomaatteja ja -sotilaita kohtaan Irakissa ja ympäröivällä alueella.

Presidentti Trump puolestaan tviittasi iskun jälkeen kuvan Yhdysvaltain lipusta.

Vain vähän myöhemmin Yhdysvaltain Irakin-suurlähetystö kehotti kaikkia amerikkalaisia poistumaan maasta välittömästi. Irakin pääministerin mukaan USA:n isku merkitsee sodan alkua Irakissa.

Presidentti Trump on korostanut ulkopolitiikassaan, että hän haluaa pitää Yhdysvallat poissa Lähi-idän loputtomista verenvuodatuksista. Raketti-isku viestii toisaalta täysin päinvastaista, ja vaarallisen tien päässä voi olla tuhoisa sota.

Suomen Irakin-suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Kim Kuivalainen arvioi riskinä olevan, että Suleimanin kuolema lisää sisäistä hajaannusta Irakissa, ja maa uhkaa ajautua tässä tilanteessa pelinappulaksi.

Kostonkierteeseen voi ainakin varautua. Ensisijaisena kohteena on tietenkin Yhdysvallat ja maan kansalaiset, mutta muunlainenkin väkivalta voi kiihtyä.

Irakista saattaa muodostua Yhdysvaltain ja Iranin välisen sodankäynnin näyttämö. Maiden suhteet ovat jo pitkään olleet jopa äärimmäisen räjähdysherkät.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic