Pääkirjoitukset

Väärennöksiin ei ole varaa ydinvoimaloissa

Eurajoen Olkiluodossa ihmetellään kevätkauden ajan, millaisia laitteita Teollisuuden Voiman kolmas ydinvoimayksikkö on oikeastaan syönyt.

Ei mitään uutta auringon alla siis.

Noin kymmenen vuotta alkuperäisestä valmistumisaikataulustaan myöhässä oleva jättihanke on törmännyt vuosien varrella miltei kaikkiin kuviteltavissa oleviin ongelmiin.

Surullisenkuuluisan maineen – ja hyvästä syystä – ansainneen kolmosyksikön rakennusprojekti jatkuu tällä erää selvityksillä siitä, onko ranskalaisessa Le Creusot -tehtaassa tehty sutta ja sekundaa myös Olkiluotoon.

Taustalta löytyy ranskalaisen teollisuuskonserni Arevan viimekeväinen ilmoitus.

Areva kertoi, että Ranskan ja mahdollisesti muidenkin maiden ydinvoimalaitoksiin toimitettujen osien valmistuksen ja tarkastuksen dokumentaatiossa on puutteita, laiminlyöntejä ja jopa suoranaisia väärennöksiä.

Olkiluodon kolmosyksikköä Arevan epäily koskee erityisesti, sillä Le Creusot’n tehtaasta toimitetut osat kuuluvat OL3:n reaktorin primääripiiriin. Tämä tarkoittaa, että osat ovat ydinturvallisuuden kannalta erittäin tärkeitä.

Säteilyturvakeskuksessa ei onneksi pidetä todennäköisenä, että laadussa voisi olla merkittäviä ongelmia. Se on tietysti päivänselvää, ettei pienimmällekään epäilykselle saa jäädä sijaa.

Säteilyturvakeskus edellytti selvityksiä tuoteväärennöksistä myös neljän toiminnassa olevan ydinvoimalan osalta.

Teollisuuden Voiman mukaan kaikki tarkastetut laitteet ovat vaatimusten mukaisia, Fortumin mukaan Loviisan ydinvoimalassa puutteellista tai väärennettyä dokumentaatiota ei ole ainakaan tähän mennessä löytynyt.

Yhtiö jatkaa kuitenkin hankalia ja aikaa vieviä tarkastuksiaan. Fortum on luvannut lisätietoja asiassa maaliskuun loppuun mennessä.

Ranskalaisen tehtaan tuoteväärennökset osoittavat omalta osaltaan, kuinka monimutkaisesta kokonaisuudesta ydinturvallisuudessa on kyse.

Yksittäisen tehtaan laatuongelmat heijastuvat kansainvälisestikin laajalle.

Suomessa Säteilyturvakeskus valvoo, että ydinturvallisuus toteutuu. Siksi Teollisuuden Voiman on toimitettava hyväksyttävä selvitys primääripiirin laitteistaan, ennen kuin OL3 voi saada käyttöluvan.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic