fbpx
Pääkirjoitukset

Väestökehitys vihjaa käänteestä parempaan

Maakunnan väestökatsaus antaa vihiä siitä, että Kanta-Hämeen synkät vuodet voivat olla takana. Käännettä on odotettu.
Maakunnan väestö on ikääntymään päin. Goodmanin senioriliikunta pitää omalta osaltaan ikäihmisten vireyttä yllä. Kuva: Markku Tanni
Maakunnan väestö on ikääntymään päin. Goodmanin senioriliikunta pitää omalta osaltaan ikäihmisten vireyttä yllä. Kuva: Markku Tanni

Väestö kasvoi maakunnassa komeasti 2000-luvulla. Meno hyytyi pahasti 2010-luvulla, kun kuntien välinen nettomuutto kyykkäsi alas.

Tammi-lokakuun ennakkotiedot luovat uskoa ja toivoa, että väkiluvun lasku olisi maakunnassa taittumassa. Väestön kokonaismuutos oli parempi kuin neljänä edellisvuonna vastaavaan aikaan.

Maakunnan väkiluku oli lokakuun lopussa hiukan päälle 171 000. Kymmenen kuukauden muutos osoittaa 343 hengen laskua, kun vuosi sitten menetys oli kolminkertainen.

Kohentuneesta väestökehityksestä on kiittäminen etenkin maahanmuuttoa.

Luonnollisesta väestönlisäyksestä ei maakunnassa ole tietoakaan, kun syntyvyys mataa yhä alemmas. Heikko syntyvyys kiusaa lähestulkoon koko maata eikä tiedä pidemmän päälle hyvää.

Kun syntyvyyteen ei voi juuri vaikuttaa, maakunnan pitää tavoitella muuttovoittoa.

Maakuntien välinen nettomuutto vaikuttaa tämän vuoden osalta olevan Kanta-Hämeessä entistä paremmissa kantimissa, kun 10 kuukaudessa menetystä oli vain 10 henkeä. Pitovoimaa siis on.

Kolminapaisessa maakunnassa väestötilastoja parantavat tänä vuonna vain Hämeenlinnan ja Riihimäki. Forssan seutukunta kyntää syvällä, kun väki on seudulla vähentynyt peräti 320:lla vuoden alusta.

Kanta-Hämettä paremmin väestökehityksessä menee vain puolella tusinalla maakuntaa, joista selvästi plussan puolella ovat Uusimaa ja Pirkanmaa ja niukemmin Varsinais-Suomi ja Ahvenanmaa.

Maakuntien välisessä nettomuutossa Kanta-Häme sijoittui Suomen neljänneksi parhaaksi, Uudenmaan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen jälkeen.

Maakunnan eduksi voi laskea keskeisen sijainnin ja hyvät liikenneyhteydet.

Kanta-Hämeellä on mahdollisuus saada pääkaupunkiseudun kyljessä muuttajista osansa, mutta se vaatii edelleen aktiivista työskentelyä.

Työpaikkoja unohtamatta ihmisille on onnistuttava myymään käsitys huokeasta ja monimuotoisesta asumisesta, toimivista palveluista, kompaktista ympäristöstä sekä luonnonrauhasta omaleimaisessa ja perinteikkäässä maakunnassa.

Menot