Pääkirjoitukset

"Vähemmän hässäkkää, enemmän vakautta"

Matti Vanhanen vaihtoi vakaan puhemiehen tehtävän valtiovarainministerin salkkuun ja sai kerrasta lisää stressikerrointa. Vanhanen itse määritteli tehtävänsä projektiksi.
Matti Vanhanen on keskustan konkari, joka on ollut 35 vuotta valtakunnan politiikan keskiössä. Kuva: Riku Hasari
Matti Vanhanen on keskustan konkari, joka on ollut 35 vuotta valtakunnan politiikan keskiössä. Kuva: Riku Hasari

Jos jotain, niin keskusta kaipaa nyt vakautta.

Perhevapailla oleva Annika Saarikko kiteytti keskustan tarpeen maanantaiaamuna oivallisesti: ”Vähemmän hässäkkää, enemmän vakautta”.

Sitä keskusta nyt sai, kun puolue ”ylipuhui” Matti Vanhasen vaihtamaan puhemiehen tehtävänsä valtiovarainministerin salkkuun.

Vanhasesta tuli luottopeluri, joka pelasti puolueensa 35 vuoden kokemuksella tilanteessa, jossa hallitusta on moitittu liian nuoreksi ja naiselliseksi.

Vanhanen on julkisesti kertonut pitävänsä puhemiehen tehtävästä. Se on sopinut hyvin myös hänen elämäntilanteeseensa.

Silti tuntui jotenkin hullunkuriselta katsella viikonlopun mittaisia kosiomenoja. Konkari oli silmin nähden otettu siitä, että häntä kosiskeltiin maan ja puolueen edulla takaisin valtioneuvostoon, mutta antoi ymmärtää, ettei nyt ihan välttämättä ole käytettävissä.

Näytelmä on tuttu suomalaisista kahvipöydistä. Pitää vähän kursailla, ettei näytä liian innokkaalta, mutta pöytään päästyä herkut kyllä maistuvat.

Tällä kertaa kahvipöytä ei kuitenkaan ole mikään runsas herkkubufee. Ennemminkin siellä on paljon erilaisia raakoja piirakoita, jotka pitää paistaa valmiiksi.

Valtiovarainministerin salkun hoitaminen on nyt erityisen stressaava tehtävä. Suomi velkaantuu ennätyksellistä tahtia, eikä kukaan tiedä, miten talous tästä elpyy vai elpyykö.

Esimerkiksi hallituksen pitää syksyn budjettiriiheen määritellä talous kokonaan uusiksi, sillä mikään ei ole enää samalla tavalla kuin viimeksi hallitusohjelmaa puidessa.

Matti Vanhanen on sanonut suhtautuvansa uuteen työhönsä projektiluonteisesti. Se kertoo siitä, ettei hänellä ole haluja puolueensa johtoon.

Nyt Katri Kulmunilla on aikaa johtaa puoluettaan, jonka kannatusluvut eivät päätä huimaa.

Näyttää siltä, että keskusta on hukassa. Kukaan ei oikein tiedä, millainen puolue haluaa olla. Vanhanen tuo siihen hetken vakauden ihan vain kokemuksellaan ja rauhallisella ulosannillaan, mutta riittääkö se keskustan kannattajille?

Päivän lehti

11.7.2020