Pääkirjoitukset

Vahva naisvalta EU:n johtopaikoille

Kahden naisen valinta yhtä aikaa huipputehtäviin oli sattumaa, mutta historiallista sellaista. Suomelle oli EU-vaalien jälkeisessä nimitysruletissa tarjolla vain murusia, jos niitäkään.
EU-komission puheenjohtajaksi valittu Ursula von der Leyen puhumassa Saksan puolustusministerinä maansa asevoimien eli Bundeswehrin avointen ovien päivänä Fassbergin lentokentällä Pohjois-Saksassa 15. kesäkuuta. Kuva: FOCKE STRANGMANN
EU-komission puheenjohtajaksi valittu Ursula von der Leyen puhumassa Saksan puolustusministerinä maansa asevoimien eli Bundeswehrin avointen ovien päivänä Fassbergin lentokentällä Pohjois-Saksassa 15. kesäkuuta. Kuva: FOCKE STRANGMANN

Jos vähän kärjistetään, EU-vaalien tuloksella pyyhittiin brysseliläistä pöytää, kun valtionjohtajat, mukaan luettuna Suomen pääministeri Antti Rinne, täyttivät unionin korkeimmat tehtävät.

EU on oma poliittinen maailmansa, ja jäsenvaltioiden, erityisesti johtavien maiden, kuten Saksan ja Ranskan valtapeli on kovaa ja neuvottelujen lopputulos usein monen mutkan takana. Niin oli totisesti tälläkin kertaa.

Vaaleissa johtavia kärkiehdokkaita komission johtoon olivat Euroopan kansanpuolueen saksalainen Manfred Weber ja demariryhmittymän hollantilainen Frans Timmermans. Kumpainenkaan ei EU-johtajien maratonkokoukselle käynyt, vaan valituksi tuli kompromissiehdokkaana saksalainen Ursula von der Leyen.

Suomen kaltaiselle pienelle jäsenmaalle on EU-vaalien jälkeisessä nimitysruletissa tarjolla vain murusia, jos niitäkään.

Jonkinlainen pettymys koettiin tälläkin kertaa, kun Euroopan keskuspankin johtoon piti saada ranskalainen eli Christine Lagarde. Ehdolla olivat myös suomalaiset tehtävään meritoituneet eurojyrät, Suomen Pankin nykyinen ja entinen pääjohtaja, Olli Rehn ja Erkki Liikanen.

Paketti ei vain muotoutunut sellaiseksi, että kumpaisellakaan olisi ollut mahdollisuuksia edes loppusuoralle.

Lagarde on lopulta itsestään selvän tuntuinen valinta. Hänen ainoa meriittinsä ei ole ranskalaisuus, vaan hän lähtee EKP:hen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtajan paikalta. Hänen ansiolistalleen kuuluu tiukka suhtautuminen Kreikan taannoiseen kurittomaan taloudenpitoon.

Lagarde ja von der Leyen ovat huipputehtävissään ensimmäisiä naisia. Heidän edeltäjinään on vuosikymmenten herrakaarti. Kahden naisen valinta yhtä aikaa huipputehtäviin oli sattumaa, mutta historiallista sellaista. Jo oli aikakin naisten nousta johtoon EU:ssa.

Kristillisdemokraatteihin lukeutuva Ursula von der Leyenin on Saksan puolustusministeri, mikä tuonee pontta EU:n puolustusulottuvuuden kehittämiseen. EU:n linja suhteessa Venäjään tuskin ainakaan lientyy, kun komissio on von der Leyenin tiukassa komennossa.