Pääkirjoitukset

Vahva tuki ruotsin opiskelulle

Ruotsin kielen opiskelu jatkuu suomalaisissa kouluissa. Eduskunta torjui perjantaina selvin numeroin kansalaisaloitteen pohjalta valmistellun lakiesityksen. Jos se olisi hyväksytty, ruotsin opiskelusta olisi tullut vapaaehtoista.

Eduskunnan äänestysluvut ovat yksiselitteiset; 134 kansanedustajaa haluaa ruotsin opiskelun jatkuvan ja vain 48 äänesti sen vapaaehtoisuuden puolesta. Esitys ei suuressa salissa menestynyt yhtään sen paremmin kuin sivistysvaliokunnassakaan, joka mietinnössään jo aiemmin esitti sen hylkäämistä. Eduskunnan enemmistön mielestä ruotsin kielen opiskelu ei ole ajanhukkaa, vaan kielitaitoa monipuolistava, yleissivistystä kartuttava oppiaine.

Pakkoruotsia vastusti loppuun asti Perussuomalaiset. Heille asia on ollut yllättävän tärkeä ja keskustelu on ollut sangen värikästä. Sen tuoksinassa ei aina ole pysytty tiukasti asialinjalla, vaan ajoin toisinajattelijoita on hiillostettu myös solvaavin sanakääntein. Erityisesti ruotsalaisessa kansanpuolueessa on ilmiselvästi loukkaannuttu muutamien perussuomalaisten puheista.

Jo lähiviikkoina nähdään, jatkaako puolue ristiretkeään ruotsin opiskelua vastaan. Se saattaa hyvinkin nousta Kreikan luototuksen rinnalle puolueen vaaliteemojen keihäänkärkien joukkoon.

Asiaa on vatvottu jo pitkään, siitä on ehkä jo sanottu kaikki, mitä irti saadaan. Ne kansalaiset, joita se aidosti kiinnostaa, ovat jo mielipiteensä muodostaneet. Ellei uusia ja erityisen painavia argumentteja löydy, vaaliteemana pakkoruotsi alkaa olla menneen talven lumia.

Demokraattiseen päätöksentekokulttuuriin kuuluu, että laillisessa järjestyksessä syntyneitä päätöksiä kunnioitetaan eikä niitä jauheta sen jälkeen, kun ratkaisu on tehty. Tällainen hyvä ja koeteltu käytäntö ei kuitenkaan kosketa kansalaisaloitetta ajanutta Vapaa kielivalinta ry:tä.

Sen puheenjohtaja ilmoitti jo hyvissä ajoin ennen eduskunnan lopullista äänestystä uudesta nimienkeruusta, jos lakiesitys kaatuu. Yhdistys aloittaa uuden kampanjan jo kesällä, ja aikoo tuoda uuden kansalaisaloitteen eduskunnan käsiteltäväksi. Yhdistykselle ja sen aktiiveille tuntuu olevan ylivoimaisen vaikeata niellä ja tunnustaa tappiotaan.

Aivan tyhjin käsin ruotsin opiskelua vastustavat aktiiviset kansalaiset eivät kuitenkaan jääneet. Eduskunta hyväksyi kokoomuksen ja keskustan esittämän lausuman, senkin äänestyksen jälkeen. Itä-Suomen kouluissa on mahdollista kokeilla nykyistä vapaamuotoisempaa kielten opiskelua. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ruotsin sijaan on mahdollisuus opiskella venäjän kieltä.

Tätä valinnaisuutta ovat korostaneet muun muassa itäsuomalaiset yrittäjien järjestöt, koska venäjän kieli edistää kaupan ja palvelujen menestystä. Vaikka juuri tällä hetkellä venäläisten matkailijoiden merkitys on Itä- ja Kaakkois-Suomessa vähentynyt, rajamaakunnissa luotetaan aikojen paranevan ja kanssakäymisen elpyvän ja vahvistuvan.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic