Pääkirjoitukset

Vahvempia juomia on tulossa ruokakauppoihin

Hallitus pääsi lopulta ratkaisuun vuosia hiertäneestä alkoholilain uudistamisesta. Vahvat oluet löytävät tiensä ruokakauppojen hyllyille ja samalla oven avauksella sisään kannetaan myös vahvat lonkerot ja niin sanotut limuviinat. Tähän päästään kuitenkin vasta ensi vuonna, sillä edessä on vielä pitkä lausuntokierros ja pykälien viilaus.

Alkoholilain uudistamisessa ei tunnetusti ole helppoja ratkaisuja. Jokaisessa vaihtoehdossa on hyvät ja huonot puolensa riippuen siitä, katsooko asiaa kansanterveyden, kaupan tai kuluttajan näkökulmasta. Tähän tiivistyi pitkälti myös hallituspuolueiden viimeisin vääntö. Näkemyseroja oli, mutta niistä väännettiin lopulta kaikille kelvannut kompromissi. Keskusta oli pitkään vastaan, mutta kelkka kääntyi yhteiseen linjaukseen äänestyksen jälkeen.

Vaikutukset näkyvät vasta vuosien jälkeen, mutta oikeaan suuntaan mentiin. Tiukasti kontrolloitu alkoholipolitiikka ei ole enää tätä päivää. Vahvojen oluiden ja lonkeroiden siirto ruokakauppaan tuskin hetkauttaa kulutustottumuksia kovinkaan paljon.

Vahvemmalla oluella ei ole suurta vaikutusta ruokakaupoille, mutta lonkerosta ne saavat mieluisan myyntiartikkelin. Siirto lähikauppoihin kirpaisee Alkoa, joka on maalannut hurjia uhkakuvia myymäläverkostonsa supistamisesta ja väen vähentämisestä, jos uudistus toteutuu.

Muutos on osa sallivampaa alkoholipolitiikkaa, mutta sillä yritetään hillitä rajusti kasvanutta alkoholin tuontia. Etenkin Virosta virtaa valtavia määriä olutta ja väkeviä. Viinaralli ei rauhoitu, ellei nyt tehty päätös lisää oikeasti kilpailua ja tuo halvempia vaihtoehtoja myyntihyllyille. Kovempi kilpailu ja halvemmat hinnat voivat hyvinkin toteutua lonkeron myynnissä.

Alkoholin myynti vapautuu, mutta huoli sen aiheuttamista haitoista ei häviä mihinkään. Näin pelkää ainakin Lääkäriliitto, jonka mukaan alkoholijuomien vapauttamiselle ei ole terveydellisiä eikä inhimillisiä perusteita.

Lääkäriliitto ei säästele uhkakuviaan. Myynnin vapautuksesta seuraa kärsimystä, sairautta ja kuolemaa, vakuuttaa Lääkäriliitto. Nyt toteutetun alkoholilain uudistuksen vaikutukset eivät kuitenkaan ole niin dramaattisia kuin pahimmillaan on maalailtu.

Päivän lehti

13.8.2020