Pääkirjoitukset

Vaikea aika syö hallituksen suosiota

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus ei nauti kansan keskuudessa kovin suurta suosiota, kertoo Helsingin Sanomien HS-gallup. Suomella on seiskan hallitus.

Arvosana ei ole kehuttava, silti on merkillepantavaa, että Kataisen kabinetin arvostus on puolessa vuodessa hieman kasvanut.

Tämä on yllättävää, sillä hallitus on ollut koko syksyn melkoisessa myrskyssä. Eurooppalaisessa yhteistyössä hallitus – pääministeri Kataisen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) johdolla – on joutunut tekemään moni ikäviä päätöksiä.

Olisiko niin, että kansa on jo tottumassa muun muassa Kreikan talousongelmien jatkuvaan pohdintaan? Ehkä EU:n ja euroalueen vastatuulesta on tullut jo itsestään selvää arkea suomalaisille.

Hallitus ei voi ylpeillä talouspolitiikan teoilla. Ministerit ovat kuitenkin varoittaneet tulevasta: verojen korotuksista, menojen leikkauksista ja saavutettujen etujen hautaamisista.

Parhaimmassa tapauksessa suomalaiset ovat vähitellen uskomassa, mitä talvi tuo tullessaan. Hallituksella voi olla nyt vähän enemmän tilaa rukata hallitusohjelmaa – tai kirjoittaa se jopa alusta lähtien uudelleen rajusti muuttuneet taloustilanteen takia.

Ministereistä suosituimpia ovat Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) ja työministeri Lauri Ihalainen (sd.). Tässä ei ole kummasteltavaa, sillä sekä Stubb että Ihalainen ovat leimallisesti maltillisia, sovittelevia, poliitikkoja.

Hallitusta sitoo yhteen se, että Katainen ja Urpilainen ovat ministerilistan kärkikaartia.

HS-gallupin hännillä on kolme naisministeriä, kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.), sosiaali- ja terveysministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) ja sisäministeri Päivi Räsänen (kd.).

Tutkija Jaana Kuusipalo arvioi kolmen naisministerin vaatimattoman suosion olevan median syytä. Kuusipalo näkee, että media tarttuu naispoliitikkojen virheisiin ja negatiivisiin tekemisiin.

Sukupuoli tuskin on painava tekijä tässä tapauksessa. Kolmen naisministerin suosiota ovat nakertaneet asialliset asiat.

Virkkusen painolasti on kuntaremontti, jota hän on vienyt selkä suorana eteenpäin kovassa vastatuulessa. Olisi haihattelua kuvitella, että kuntakartan uudistaminen voisi tehdä Virkkusesta suositun ministerin.

Räsäsen kannatusta nakertaa puoluekanta ja aivan ilmeisesti muun muassa liikkuvan poliisin lakkauttaminen. Räsänen päätyi poliisin hallinnon uudistamisessa linjaukseen, jonka hän varmasti tiesi olevan kaikkea muuta kuin hänen suosiotaan kasvattavaa.

Guzenina-Richardson voi vilkaista peiliin. Hänen työssään on ollut haparointia, joka ei ole jäänyt suomalaisilta huomaamatta. Ministerinä olisi erityisen tarkkaan harkittava, mitä menee kansalle lupaamaan.

Opposition suurin puolue on perussuomalaiset, keskustan Juha Sipilä on kuitenkin Timo Soinia suositumpi poliitikko. Suomalaiset arvostavat enemmän malttia kuin suuria sanoja.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic