Pääkirjoitukset

Vaikea päätös on tehtävä

Kantakaupungin koulut ja päiväkoditkin ovat Hämeenlinnassa rapistuneet käsiin. Erilaiset sisäilmaongelmat ovat jo sulkeneet niistä useita. Joissain sinnitellään käyttäjien terveyden kustannuksella.

Tilatiimin esitys ratkaisuvaihtoehdoista saatiin tällä viikolla. Tarjolla on kolme vaihtoehtoa.

Yksi niistä panee uusiksi koko kouluverkon. Idea on muodostaa lasten ja nuorten palvelukeskuksia, joihin tulee koulun ja mahdollisen päiväkodin lisäksi myös muuta toimintaa.

Ojoisten lastentalo edustaa pienessä mitassa tällaista ajattelua. Myös vanhuksille suunnitellut hyvinvointikeskukset lähtevät samasta ideasta, että mahdollisimman monet ikäluokan käyttämistä palveluista olisivat tarjolla samassa paikassa.

Tämä vaihtoehto sisältää kuitenkin eniten muutoksia nykyiseen kouluverkkoon. Se yhdistäisi useita pieniä alakouluja isompiin, mikä merkitsee uudis- ja lisärakentamista, mutta myös peruskorjausta.

Lyseon perinteikäs lukio muuttaisi Kaurialan yläkoulun tiloihin ja lyseon yläkoulu valtaisi kaikki lyseon tilat.

Mielenkiintoinen asia on myös ylikunnallinen kouluyhteistyö Harvialassa. Hämeenlinnalaiset kävisivät koulua Janakkalan puolella. Se sisältyy kaikkiin tilatiimin esittämiin vaihtoehtoihin.

Kakkosvaihtoehto tarkoittaa useiden nykykoulujen peruskorjausta sekä uudisrakentamista Nummella ja lisärakentamista Ruununmyllyn suunnalla.

Kolmas vaihtoehto tarkoittaisi tehokasta toimintojen keskittämistä Hamkilta vapautuviin tiloihin Myllymäkeen, mutta myös peruskorjauksia sekä uudis- ja lisärakentamista muualla.

Pelottavaa on, että Myllymäen tiloissa on jo valmiiksi sisäilmaongelmia.

Jokainen vaihtoehto tulee kalliiksi. Kaikissa on kuitenkin suurin piirtein sama hintalappu eli 40–50 miljoonaa euroa. Investoinnin hinta ei siis tällä kertaa ratkaise.

Monet johtavista päättäjistä, puolueesta riippumatta, tuntuvat liputtavan ykkösvaihtoehdon puolesta – sen, että tehdään kerralla kokonaisuudistus lasten ja nuorten palveluverkkoon.

Ennalta osaa arvata, että lapsille ja lasten vanhemmille ratkaisu ei ole yhdentekevä.

Jo nyt on mielipideosastoilta luettu ensimmäiset vanhempainyhdistysten kannanotot, joissa muutoksia vastustetaan.

Lähiviikkoina tulee yleisötilaisuuksien sarja, joissa vaihtoehtoja esitellään ja niistä keskustellaan.

Ei käy kateeksi lasten ja nuorten lautakunnan jäseniä, jotka ovat todella suuren ratkaisun äärellä ja joutuvat varmasti tekemään sen suurissa ristipaineissa.

Siinä tarvitaan näkemystä kokonaisuudesta, lintuperspektiiviä ja poliittista rohkeutta.

Päätös tarvitaan, koska nykyisillä tilapäisillä ratkaisuilla ei voi jatkaa. Laadukkaat palvelut on taattava yhä tehokkaampina, sillä niiden pyörittämiseen käytettävä raha on vuosi vuodelta tiukemmassa.

Mainos