fbpx
Pääkirjoitukset

Vaikeneminen lisää kysymyksiä ja huhuja

Kunnanjohtajien oikeusturva on kohentunut pakollisten johtajasopimusten ansiosta. Samaan aikaan on unohdettu avoin kuntademokratia ja viestintä.
Janakkalan kunnanjohtaja Tanja Matikainen tutustui kuusi vuotta sitten seudun valtuutettuihin seutufoorumissa. Kuva: arkisto Kuva: Terho Aalto
Janakkalan kunnanjohtaja Tanja Matikainen tutustui kuusi vuotta sitten seudun valtuutettuihin seutufoorumissa. Kuva: arkisto Kuva: Terho Aalto

Kuntademokratia ei ole kukkinut Janakkalan tavassa hoitaa kunnanjohtajansa ero.

Kunnanhallituksen esityslistalla ei ollut mainintaa eronpyynnöstä. Se ei ole poikkeuksellista, että listan ohi käsitellään äkillisiä asioita. Sen sijaan kunnan tapa vaieta johtajansa erosta on ollut vähintäänkin erikoinen.

Vihdoin kuluneella viikolla Janakkalan kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Osmo Tokeensuu (kesk.) sanoi ääneen, että ero johtui pitkään jatkuneista näkemyseroista kunnanjohtajan ja poliittisten päättäjien välillä. Kunnanjohtajan vaihtamiseen päädyttiin “pitkäaikaisen neuvotteluprosessin tuloksena” (HäSa 5.12.).

Tanja Matikainen itse vetosi irtisanoutumisessaan “muihin syihin” (HäSa 27.11.), mikä aiheutti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Osa kuntalaisista jopa luuli Matikaisen jättäneen tehtävänsä omasta tahdostaan.

Kunnanjohtajien turvaksi on tehty johtajasopimuksia, jotka turvaavat johtajien asemaa poliittisessa luottamuspulassa.

Uuden kuntalain perusteluissa johtajasopimusten syynä on ollut antaa oikeusturvaa kunnanjohtajille. Lailla on pyritty myös siihen, että kunnanjohtajien paikat kiinnostaisivat ja hakijat olisivat päteviä.

Usein erottamisen syynä ovat kunnan taloudelliset vaikeudet, jotka henkilöityvät johtajaan. Ennen uutta lakia kunnanjohtajien oikeusturva oli heikompi kuin nykyisellään. Tilanne on kohentunut, sillä noin puolitoista vuotta voimassa ollut kuntalaki edellyttääkin johtajasopimusta jokaiseen kuntaan.

Janakkalan tapauksessa erotettu Matikainen saa 12 kuukauden palkkaa vastaavan erorahan. Kanta-Hämeen muissa kunnissa sopimusten erorahat vaihtelevat. Samoin erorahaan oikeuttavat eron syyt vaihtelevat kunnissa. Kuntaliiton mukaan erokorvaukset vaihtelevat puolen vuoden palkasta 1,5 vuoden palkkaan.

Janakkalassa kuilu poliitikkojen ja johtajan välillä kasvoi liian isoksi. Sitä voi miettiä, olisiko tilanne erilainen, jos kunta päättäisi olla myös kuntalaisiin päin avoin ja kertoa ongelmista. Tällöin myös johtaja saisi mahdollisuuden parantaa toimintaansa suhteessa poliitikkoihin ja kuntalaisiin.

Menot