fbpx
Pääkirjoitukset

Vain Fortum voi pelastaa Fennovoiman farssilta

Merkillisiä piirteitä saaneen Fennovoiman ydinvoimalaprojektin jatko selvinnee ensi viikolla, kun elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) vie asian valtioneuvoston istuntoon. Tätä ennen Fennovoimalla on mahdollisuus haalia uusia uskottavia ja kotimaisia omistajia hankkeensa taakse.

Käytännössä Fennovoiman pelastajaksi odotetaan Suomen valtion enemmistöomistuksessa olevaa Fortumia.

Fennovoima on muuntunut vuosien varrella yhä enemmän ulkopoliittiseksi ja kansainvälisiä taloussuhteita koskevaksi kysymykseksi.

Alkujaan sinivalkoisena ydinvoimayhtiönä itseään mainostanut ja uutena energiapelurina poliitikkojen suosioon luovinut Fennovoima on nyt osittain venäläisomistuksessa, laitostoimittaja tulee niin ikään itänaapurista ja viimeksi omistajatahoihin tarjottiin ilmiselvää bulvaania Kroatiasta.

Fennovoimasta vakuuteltiin, ettei yhtiö kokenut ollenkaan ongelmalliseksi, kun tuntematon kroatialaisfirma Migrit Solarna Energijan hyppää tässä vaiheessa projektiin. Fennovoiman toimitusjohtajan mukaan yhtiö on tehnyt vastuullisesti kattavat selvitykset, eikä niissä tullut mitään ilmi.

Surkuhupaisaa ja noloa on, mikäli tällaisia “kattavia” selvityksiä on todella tehty, eivätkä hälytyskellot soineet. Työ- ja elinkeinoministeriö teki aivan oikein, kun se perusteellisen selvityksen jälkeen tyrmäsi Migritin mahdollisuudet miljardi-investoinnin rahoittajana.

Elinkeinoministeri Rehnin lipsuminen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen takarajasta on aiheuttanut hämmennystä. Ydinvoiman vastustajat ovat tietysti kritisoineet menettelyä kovin sanoin.

Pitää kuitenkin muistaa, että toteutuessaan Pyhäjoen voimala vaikuttaa maan energiapolitiikkaan, energiaomavaraisuuteen ja huoltovarmuuteen jopa seuraavat 70 vuotta. Muutaman viikon viivästyminen ei tässä vaiheessa vaikuta suuntaan tai toiseen.

Toinen huomioitava seikka on se, että Rehn pelasi tutulle ja luotettavalle toimijalle eli Fortumille lisäaikaa neuvotteluihin venäläisestä vesivoimasta, jonka yhtiö on koplannut ehdoksi Fennovoima-hankkeelleen.

Valtion kokonaisedun mukaista olisi, että Fortum olisi mukana Pyhäjoella, vaikka valtavaa kiinnostusta sillä ei ole ollut. Se tarkoittaisi samalla, että Fortum saisi havittelemansa osuuden vesivoimayhtiöstä.

Menot