fbpx
Pääkirjoitukset

Vain loanheitto ja suuret tunteet ovat varmoja

Asetelma Yhdysvaltojen presidentinvaaliin on ollut selvillä jo jonkin aikaa. Republikaanien Donald Trump haastaa demokraattien Hillary Clintonin, ja luvassa on sekä suuria tunteita että ennennäkemätön loanheittokilpailu.

Itse vaalien tulos on vielä täysi arvoitus.

Niin Clintonin kuin Trumpin sisäpiireissä ja kannattajien keskuudessa vastustaja koetaan niin vastenmieliseksi, että esimerkiksi sosiaalisen median viestit vaikuttavat lähes väheksynnältä.

Eurooppalaisittain katsottuna some-kampanjointia voi helposti kuvata jonkin sortin vihapuheena. Kumpaakin ehdokasta halveksutaan avoimesti tavoilla, jotka ovat Suomessa – onneksi – marginaalipiirien puuhastelua.

Lähes kahdeksan vuotta Valkoista taloa isännöinyt Barack Obama antoi julkisen tukensa Hillary Clintonille torstaina. Kannatus, jonka istuva presidentti lupaa, on Clintonille äärimmäisen arvokas.

Retorisesti huipputaitavan Obaman tavoite on saada demokraatit eheäksi esivaalien jälkeen ja valtaosaltaan Clintonin taakse. Näin vastaehdokas Trumpille ja hänen kansaan uppoavalle populismille jäisi mahdollisimman vähän tilaa.

Tulevista presidentinvaaleista saattaa muodostua myös naisasialiikkeen voittokulku.

Yhdysvaltojen ulkoministerinä vuosina 2009-2013 toiminut asianajaja Clinton on ensimmäinen nainen, joka on noussut suuren puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Hänellä, kuten myös Donald Trumpilla, on realistiset mahdollisuudet nousta maailmanmahdin johtoon, sillä kannatuskyselyissä tilanne on kokolailla tasan.

Entä sitten muun muassa viihdeohjelmista tuttu Trump? Eurooppalaisesta näkökulmasta hänen kannatuksensa on lähes käsittämättömän korkea suhteessa siihen, mitä Trump möläyttelee suustaan.

Kiinteistömiljardööri haluaa nostaa Yhdysvallat jälleen suureksi kansakunnaksi, mutta keinot ovat vielä epäselviä.

Puheissaan Trump on korostanut sitä, että Yhdysvallat tekee hänen valtakaudellaan vain itselleen edullisia kauppasopimuksia ja että esimerkiksi Bill Clintonin kaudella tehdyt sopimukset ovat tienneet pelkästään dollarien valumista ulkomaille.

Tämänkaltaisilla, ohuesti todellisuutta liippaavilla argumenteilla Trump saattaa päästä maailman mahtavimpaan virkaan.

Menot