fbpx
Pääkirjoitukset

Vain täysi itsenäisyys kelpaa Kanta-Hämeelle

Kevään korvalla on vasta luvassa osviittaa, miten hallitus aikoo järjestää suomalaiset maakunnat itsehallintoalueiksi.

Huolen poikanen on hiipinyt kantahämäläisten mieliin, vaikka pitäisi olla päivän selvää, että maakunta toimii jatkossa täysivaltaisena itsehallinto- ja sote-alueena.

Hallituksen sote-kirjaus kuuluu, että “sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyy 18 itsehallintoalueelle, jotka muodostetaan maakuntajaon pohjalta”. Tähän asti kaikki on selvää.

Huolen nostaa linjauksen seuraava lause, jonka mukaan “yhteistyöalueista kolme tukeutuu yhteistyösopimuksen tekemällä toisiin itsehallintoalueisiin siten, että maassa on 15 selkeää alueellista kokonaisuutta, joilla sote-palvelut järjestään”.

Tämä tarkoittaa, että kolme maakuntaa velvoitetaan hakemaan sote-kumppanikseen yhden tai useamman toisen maakunnan.

Sote-ratkaisun neuvottelupöydissä olleet poliitikot vakuuttavat, että päätöksessä painaa maakunnan kantokyky. Suomeksi sanottuna se tarkoittaa asukaslukua ja ennustetta siitä, mihin suuntaan asukkaiden eli veronmaksajien määrä kehittyy. Myös iällä on merkitystä.

Jos paino on vain näillä asioilla, Kanta-Hämeen itsehallintoalueelle ei tule sote-yhteistyövelvoitteita.

Ahvenanmaa pois lukien maassa on viisi asukasluvultaan pienempää maakuntaa, joista neljässä asukkaiden määrän ennustetaan laskevan.

Ne kaikki ovat umpikeskustalaisia maakuntia. Se on herättänyt epäilyjä erityisesti Lounais-Hämeessä.

Forssan seudulle olisi myrkkyä, jos Kanta- ja Päijät-Hämeille asetettaisiin pakollinen yhteistyövelvoite.

Erityisesti vaativampien sote-palvelujen pelätään tuossa tapauksessa karkaavan Lahteen. Se ei ole luonteva asiointisuunta muille kuin lammilaisille.

Kanta-Häme on kasvava maakunta, jossa on kolme kompaktia kaupunkiseutua. Maakunnassa vallitsee suuri yksimielisyys omasta itsehallintoalueesta.

Yhteistyö sinänsä on erittäin järkevää ja sitä on tehtävä. Maakunta haluaa kuitenkin itse päättää, missä asioissa ja kenen kanssa.

Erityisesti paikallisilla hallituspuolueiden kansanedustajilla on nyt näytönpaikka. Täysin itsenäinen sote- ja itsehallintoalue voidaan maakunnalta viedä vain poliittisella pelillä.

Menot