Pääkirjoitukset

Vain yhtenäinen maakunta menestyy

Uuden maakunnan rakentaminen on alkanut todenteolla lomien jälkeen.

Kanta-Hämeessä on sosiaali- ja terveydenhuollon siirtämistä kunnilta maakunnalle valmisteltu jo jonkin aikaa Oma Häme -hankkeen alla.

Nyt työhön on otettu mukaan myös ely-keskusten ja te-keskuksen edustajat. Valtion aluehallinto on siirtymässä pääosin maakunnan vastuulle.

Kanta-Häme yllätti itsensä viime vuonna saamalla aikaan yksimielisen linjauksen siitä, että maakunta valmistelee yhteisen sote-alueen, tapahtui hallituksen ja eduskunnan päätöksenteossa mitä tahansa.

Maakunnassa oli yhtenäinen näkemys siitä, että seutukunnat, Forssa, Hämeenlinna ja Riihimäki vastaisivat peruspalveluista ja erikoispalvelut järjestettäisiin maakunnallisesti.

Hämminki alkoi, kun selvisi, että sote-palvelut irrotetaan kokonaan kuntapohjasta maakunnille.

Hämmennystä lisää lausuntokierroksella oleva päivystysasetus, joka keskittäisi päivystykset keskussairaaloihin. Lisäksi vaativa päivystys on menossa vielä harvempiin sairaaloihin.

Forssan suunnalla ja Hattulassa tämä on johtanut yhtiöittämiskuvioihin ja kilpailutuksiin. Lopputuloksesta on vaikea sanoa, onko siitä pitkän päälle hyötyä vai haittaa asukkaille.

Juuri valittu maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen on monissa liemissä keitetty, olihan hän Janakkalan kunnanjohtajana yksi ns. kuntakapinan johtajista edellisen hallituksen aikaan.

Tuolloin kuntia kannustettiin voimakkaasti kuntaliitoksiin, jotta saataisiin kantokykyä sote-palveluita varten.

Kapinakunnat kokivat sen loukkaukseksi kunnallista itsehallintoa vastaan. Hanke kaatui laajaan vastustukseen.

Nyt Ahosen tehtävänä on rakentaa yhtenäinen maakunta, jolle keskeisestä sijainnista on hyötyä eikä haittaa.

Ympärillä on vahvoja maakuntia, joiden kanssa pitää pystyä järkevään, molempia osapuolia hyödyttävään yhteistyöhön. Se ei onnistu ilman oman maakunnan yhtenäisyyttä.

Päättäjien pitää nähdä kokonaisuus yli seuraavien kuntavaalien ja omien kuntarajojen.

Uuden maakunnan rakentaminen vaatii paljon asiantuntemusta. Päättäjiltä on edellytettävä, että he perehtyvät asiaan perusteellisesti ja katsovat menneisyyden sijasta tulevaisuuteen.