Pääkirjoitukset

Vain yksi luopuu leikistä

Puolueet ovat julkistaneet pitkin kesää ehdokasnimiä ensi kevään eduskuntavaaleihin. Hämeen vaalipiirissä listat alkavat jo hyvää vauhtia täyttyä, vaikka vaalit käydään vasta huhtikuussa.

Puolueista on kantautunut viestiä, että vaalit kiinnostavat ehdokkaita. Halukkaita on ollut tarjolla enemmän kuin ehdokaslistalla on tilaa. Se osoittaa, ettei kansanedustajien maine ole kansan silmissä sittenkään mennyt, vaikka takavuosina on kohistukin muun muassa vaalirahoituksesta.

Jotain työn arvostuksesta kertoo sekin, että yhtä lukuun ottamatta kaikki Hämeen vaalipiirin nykyiset kansanedustajat ovat lähdössä myös ensi kevään vaaleihin. Ainoa luopuja on lahtelainen Jouko Skinnari (sd.), joka on istunut kansanedustajana yhtäjaksoisesti jo 34 vuoden ajan.

Lähes yhtä kauan, eli vuodesta 1983 lähtien Arkadianmäellä on viihtynyt myös forssalainen Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), joka tosin 1990-luvun puolivälissä piipahti Suomen ensimmäisten meppien joukoissa myös europarlamentissa. Anttila on ilmoittanut olevansa käytettävissä myös ensi kevään vaaleissa, jos puolueen piirihallitus niin päättää.

1990-luvulta saakka kansanedustajana ovat istuneet myös hämeenlinnalaiset Johannes Koskinen (sd.) ja Tarja Filatov (sd.), riihimäkeläinen Päivi Räsänen (kd.) sekä hollolalainen Juha Rehula (kesk.). Kokenut kaarti ei siis hevillä luovu asemistaan.

Oman mielenkiintonsa vaaleihin tuo hämeenlinnalais-loimaalainen aviopari Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) ja Timo Kaunisto (kesk.). Kolme vuotta sitten eduskunnasta pudonneet entiset kansanedustajat yrittävät nyt yhdessä paluuta, tällä kertaa samassa vaalipiirissä.

Ehdokaslistoilla vilahtelee muutenkin varsin kokenutta väkeä. Useimmat nimet ovat tuttuja vähintäänkin kuntapolitiikasta.

Hämeenlinnassakin ehdolle on lähdössä lähes koko paikallinen ykköskaarti aina apulaiskaupunginjohtajaa, kaupunginhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajistoa myöten.

Julkkisehdokkaita ei listoilla ainakaan toistaiseksi ole näkynyt. Niiden aika taitaa olla ohi.

Kanta-Hämeessä julkkikset eivät ole Risto Autiota lukuun ottamatta vaaleissa juuri menestyneet, ja hänkin jäi yhden kauden ihmeeksi. Täällä äänestäjät luottavat enemmän poliittiseen kokemukseen kuin näyttöihin muilla elämän alueilla.

Puolueet ovat ottaneet ehdokkaita suhteellisen tasaisesti vaalipiirin molemmista maakunnista. Monissa puolueissa paikat on jaettu tasan, vaikka Päijät-Hämeessä onkin Kanta-Hämettä enemmän asukkaita.

Toisaalta kantahämäläiset ovat perinteisesti käyneet äänestämässä päijäthämäläisiä innokkaammin. Se on heijastunut myös eduskuntavaalien lopputuloksessa. Tälläkin hetkellä Kanta-Hämeellä on kahdeksan ja Päijät-Hämeellä kuusi kansanedustajaa.

Ääniä on silti kalasteltava molemmista maakunnista. Ensi keväänä nähdään, kuinka ehdokkaat siinä tällä kertaa onnistuvat.

Menot