Pääkirjoitukset

Väki sen kuin vähenee Venäjällä

Jotta Venäjä on itsenäinen ja vahva, meitä pitää olla enemmän.

Näin kuului presidentti Vladimir Putinin ohje kansalaisilleen viime viikon linjapuheessa. Hänen mukaansa syntyvyys olisi saatava kasvuun tekemällä kolmilapsisuudesta uusi perhenormi.

Venäjän perhepolitiikka tähtää siis päinvastaiseen suuntaan kuin Kiinan yhden lapsen politiikka.

Toisin kuin monissa muissa maissa Venäjällä väestöpolitiikka on äärimmäisen arka ja kuuma aihe. Näin siksi, että koko viime vuosisata oli maalle väestötieteen näkökulmasta yhtä suurta katastrofia.

Vallankumous, sisällissota, Stalinin ajan väestösiirrot ja puhdistukset ja toinen maailmansota olivat vain dramaattisimmat väestöä vähentäneet tapahtumat.

Niiden välissä aleneva syntyvyys ja länsimaita selvästi alhaisempi odotettavissa oleva elinikä pitivät huolen siitä, ettei väestö päässyt toipumaan katastrofeista.

Toinen maailmansota leikkasi väestöä eniten, ja sen vaikutukset näkyvät maan ikärakenteessa vieläkin. Mutta jo vuonna 1937 väestötieteilijä Mihail Kurman laski, että kahdeksan miljoonaa ihmistä ”puuttui” sen vuoden väestönlaskennassa.

Kurman palkittiin tästä tiedosta kymmenen vuoden vankilatuomiolla. Väestötiede on aina ollut Venäjällä tulenarka aihe.

Nyt Venäjän asukasluku pienenee, ja YK:n ennusteen mukaan suunta jatkuu ainakin vuoteen 2050. Jo usean vuoden ajan maassa on avoimesti puhuttu ”väestötieteellisestä kriisistä”, johon olisi löydettävä ratkaisu.

Yksi eniten väestön vähenemistä murehtinut venäläinen on juuri presidentti Putin, jonka painajaisvisio hänen omien sanojensa mukaan on, että Venäjästä tulee ”tyhjä tila, jonka kohtalosta päättävät muut”.

Jotta Venäjän väkiluku saataisiin pysymään nykyisellään, vuosittaisen maahanmuuttajien määrän pitäisi lähennellä miljoonaa.

Mutta Putin ei halua lisää maahanmuuttajia vaan lisää venäläisiä. Viime viikon linjapuheessaan hän kertoi myös suunnitelmistaan rajoittaa työperäistä maahanmuuttoa entisistä neuvostotasavalloissa.

Erilaiset maahanmuuttoa vastustavat ryhmät ovat nekin pitäneet ääntä itsestään ja saaneet lisää kannattajia.

Joten siinä sitä ollaan. Tällä menolla Putinin kauhukuva lähestyy päivä päivältä, mutta tehokkainta lääkettä sen torjumiseksi hän ei suostu nielemään.

Jäljelle jää hurskas toive, että venäläiset kuuliaisesti tottelisivat presidenttiään ja ryhtyisivät tehtailemaan lapsia.

Erilaisia perheille tarjottuja lähinnä taloudellisia yllykkeitä on jo kokeiltukin, mutta kovin rohkaisevia tulokset eivät ole olleet.

Vaikka väestön väheneminen on Putinille selvästi äärimmäisen arka paikka, hän ei nähtävästi kykene tässäkään poikkeamaan omaksumaltaan kuri- ja käskytyslinjalta.

Tätä presidentin ja koko maan kenties suurinta ongelmaa ei kuitenkaan voi ratkaista turvallisuusjoukkojen avulla.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic