Pääkirjoitukset

Vakoilu ja terrorin uhka pitävät Supon kiireisenä

Radikaali-islamistinen propaganda luo merkittävimmän terroristisen teon uhan.
Turun torilta alkoi vakava terroristinen tapahtumaketju elokuussa 2017.

Terrorismin uhka säilyy Suomessa neliportaisella asteikolla tasolla kaksi. Tilanne ei ole todennäköisesti muuttamassa ainakaan lähitulevaisuudessa.

Suojelupoliisin (Supo) arvion mukaan uhka on siis kohonnut, ja on todennäköistä, että Suomessa toimivien, terrorismia tukevien verkostojen tavoitteena on radikalisoida ja värvätä lisää kannattajia.

Motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta ammentavat yksittäiset henkilöt tai pienryhmät muodostavat Supon mukaan vakavimman uhan. Terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden määrä on kasvanut jo 370 henkilöön. Suojelupoliisissa ollaankin erittäin huolissaan paitsi kohdehenkilöiden määrän kasvusta, myös terrorismin laadullisesta muutoksesta.

Neljässä vuodessa kohdehenkilöiden määrä on kasvanut lähes neljänneksellä. Viimeksi viime viikolla kahden ulkomaalaistaustaisen matkustajan epäillään hyökänneen linja-autonkuljettajan kimppuun ja yrittäneen suistaa autoa vauhdissa pois tieltä.

Tuoreeltaan poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei kuitenkaan pitänyt tekoja terrorismina. Lisävalaistusta asiaan saataneen lähiaikoina.

Suojelupoliisin pitää kiireisenä nyt ja myös tulevina vuosina Suomea vastaan kohdistuva vieraiden valtioiden tiedustelu.

Supo muistutti maanantaisessa katsauksessaan, että tiedustelutoiminnan torjuminen on muuttunut aiempaa vaikeammaksi, kun erilaiset teknologiat ovat kehittyneet vauhdilla. Kybervakoilun uskotaan kohdistuvan jatkossa yhä enemmän varsinaista kohdeorganisaatiota lähellä oleviin, vähemmän tietoturvatietoisiin toimijoihin. Näitäkin voidaan hyödyntää tiedon hankinnassa joko suoraan tai välillisesti.

Mielenkiintoista muuten on, että Supo mainitsee katsauksessaan erityisesti Venäjän ja Kiinan, mutta muotoilee asian poliittisesti korrektisti. Asia tulee silti selväksi.

Kansallisen turvallisuuden katsauksessa huomiota kannattaa kiinnittää myös hybridivaikuttamiseen. Valtiollisten toimijoiden valmius käyttää voimakkaitakin vaikuttamiskeinoja säilyy nimittäin korkeana.

Uhka-arvioiden perusteella viimevuotinen lisäys Supon resursseihin on täysin perusteltu.