Pääkirjoitukset

Välimerellä alkamassaerikoinen operaatio

Välimerelle on alkamassa hyvin poikkeuksellinen ja erikoinen sotilasoperaatio. Tänä vuonna jo lähes 2 000 meren yli Eurooppaan pyrkinyttä hukkunutta pakolaista on liikaa EU:n ulko- ja puolustusministereille. Heidän yhteiskokouksensa päätti maanantaina, että ihmisten rahtaus Libyasta Italiaan riittää. Häikäilemättömästä ja turvallisuudesta piittaamattomasta salakuljetuksesta tehdään tavalla tai toisella loppu.

Päätös mahdollistaa salakuljettajien veneiden ja laivojen tuhoamisen Libyan edustalla ja satamissa. Kesäkuussa alkavaan operaatioon tarvitaan asevoimia, laivastoa ja lentokoneita, kenties myös Suomesta.

Ennen kuin salakuljetuskalustoa ryhdytään tuhoamaan, siihen tarvitaan sekä YK:n että Libyan suostumus. YK:lta valtuutus tullee helposti, mutta Libya on maa, jonka yhteiskuntajärjestys on romahtanut ja on epäselvää, kuka tai ketkä sekasortoista maata johtaa. Maassa on kaksi vallasta keskenään kilpailevaa hallitusta, toinen pääkaupunki Tripolissa ja toinen Tobrukissa, maan itäosassa.

Kuljetuskaluston tuhoaminen ei ole kestävä ratkaisu pakolaiskriisiin. Afrikan ja Lähi-idän levottomista maista kohti parempaa elämää lähteneet pakolaiset elävät hirvittävissä oloissa alkeellisissa leireissä. Jos heidän salakuljetuksensa Eurooppaan loppuu, heitä on autettava leireille.

EU:n komissio esittää jäsenmailleen taakan jakamista suurentamalla jokaisen pakolaiskiintiötä. Tämä ei miellytä kaikkia EU-maita ja myös Suomen hallitusneuvotteluissa korostettiin vapaaehtoisuutta uusien pakolaisten ja turvapaikan hakijoiden vastaanottamisessa.

Tilanne on kuitenkin niin paha, että vapaaehtoisuus ei riitä, vaan pakolaiskiintiöt kasvavat komission mahtikäskyllä. Sivistyneeseen maailmaan lukeutuva Eurooppa ei missään tapauksessa voi toimettomana seurata silmiensä edessä etenevää kärsimysnäytelmää.

Euroopan rajoja ei voida kokonaan sulkea hädänalaisilta. Heitä kuljettavien veneiden ja laivojen tuhoaminen on vain ongelman osaratkaisu, mutta nopeasti vaikuttavana keinona ilmeisen tarpeellinen.

Pakolaisuuden perimmäiset syyt, veriset sodat, lohduton köyhyys ja nälkä voidaan nujertaa kansainvälisellä yhteistyöllä, mutta se vaatii paljon aikaa eikä tuloksistakaan ole täyttä varmuutta.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic