fbpx
Pääkirjoitukset

Välivuosien ote ei ota opinnoissa laantuakseen

Valtiovalta on koettanut monessa yhteydessä edistää uusien ylioppilaiden pääsyä jatko-opintoihin. Toistaiseksi laihoin tuloksin.
Uusista ylioppilaista vain alle joka kolmas jatkaa opintojaan samana vuonna lakin saatuaan. Kuva: Anja Filppula = AF

Viime vuoden uusista ylioppilaista vain 28 prosenttia jatkoi opintoja samana vuonna. Yliopistossa jatkoi heti vajaat 16 prosenttia, ammattikorkeakoulussa 9 prosenttia ja ammatillisessa koulutuksessa 3 prosenttia uusista ylioppilaista.

Itse asiassa 10 viime vuoden aikana yhä useampi ylioppilas on pitänyt välivuoden tai pari eikä ole jatkanut heti samana vuonna tutkintotavoitteista opiskelua, olipa seuraava opinaho sitten ammatillinen, ammattikorkeakoulu tai yliopisto.

Jatko-opintojen ulkopuolelle jääneiden osuus uusista ylioppilaista on kasvanut Tilastokeskuksen mukaan 10 vuodessa peräti 15 prosenttiyksikköä.

Nykyiset ensikertalaisten kiintiöt saavat nuoren miettimään useampaan kertaan, mitä hän oikein haluaa.

Opiskelijaa ei houkuta arvokkaiden opintotukikuukausien kuluttaminen kakkos- tai kolmosvaihtoehtoon, kun ei pääse suosikkipaikkaansa. Varsinkin kun opiskelualaa on entiseen nähden työläs vaihtaa.

Kiintiöinti ei toistaiseksi osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi vähentää välivuosia.

Kyse on paitsi opiskelemaan pääsyn vaikeutumisesta myös ylioppilaan omaehtoisesta valinnasta. Yksi neljännes uusista ylioppilaista ei edes hakenut jatkokoulutukseen ylioppilaaksitulovuonna.

Jatko-opintojen myöhästyminen on ollut hyvin hidas trendi, mutta suuntaus on valtiovallan kannalta huolestuttava, kun vastaavasti opinnoista valmistuminen tahtoo venyä.

Toisaalta monikaan nuori ei vietä välivuottaan lomaillen vaan töitä tehden ja veroeuroja tuottaen.

Välivuodesta on myös apua, jos nuoren ajatukset jatko-opintojen suunnasta selkeytyvät sen aikana

Yhteiskunta ei työttömäksi heittäytyvää nuorta hyvällä katso. Työttömyysetuutta ei saa, jos nuori on jättänyt hakematta koulutukseen tai ovat jotenkin muuten kieltäytynyt koulutuksesta ilman pätevää syytä.

Uutta pontta haetaan lukiouudistuksesta, joka lupaa vihdoin parempaa opinto-ohjausta. Uusi lukiolaki tulee voimaan ensi elokuusta alkaen.

Uravalintojen ohjauksen kehittämiselle on kiistaton tarve.

Menot