fbpx
Pääkirjoitukset

Valko-Venäjä hölmöilee

Ruotsin ja Valko-Venäjän suhteet ovat ajautuneet hyytävän kylmään jääkauteen. Valko-Venäjä karkotti keskiviikkona kaikki ruotsalaisdiplomaatit. Sitä ennen suurlähettiläs Stefan Eriksson sai lähtöpassit. Diplomatian parhaita kaunopuheisuuden perinteitä noudattaen valkovenäläiset ilmoittivat suhteiden katkaisemisesta niin, ettei suurlähettilään valtuuksia enää uusita.

Ruotsin hallitus ei jäänyt sormi suussa seuraamaan diplomaattiensa karkotusta. Se ilmoitti, ettei Valko-Venäjän lähettiläs ole tervetullut henkilö Ruotsiin. Samalla kahta diplomaattia kehotettiin poistumaan välittömästi maasta.

Valko-Venäjän poikkeuksellinen reaktio johtuu ruotsalaisen pr-toimiston tempauksesta pudottaa nallekarhuja maan pääkaupunkiin Minskiin. Leikkikalujen mukana oli muistutus maan kehnosta ihmisoikeustilanteesta ja rajoitetusta sananvapaudesta.

Eurooppalaisen mittapuun mukaan Valko-Venäjällä on vielä pitkä matka demokratiaan, lehdistön vapauteen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Presidentti Aleksander Lukashenko hallitsee lujin diktaattorin ottein.

Lehdistö on alistettu presidentin ja hänelle uskollisen nukkehallituksen äänitorveksi. Maan vankiloissa viruu suuri joukko poliittisia vankeja, joiden pidätysten perusteet ovat vähintäänkin hataria. Valko-Venäjä myös teloittaa vankejaan ja on täysin kuuro kansainvälisille vetoomuksille, joissa korostetaan ihmisoikeuksia ja viitataan kansainvälisiin sopimuksiin.

Ruotsin ja Valko-Venäjän yhteistyö rajoittuu vähäiseen kauppaan. Ruotsi on myynyt kiistakumppanilleen autoja ja tuo sieltä polttoaineita. Vaikka kauppasuhteet nyt lopullisesti katkeaisivat, sillä ei ole juurikaan merkitystä kummankaan osapuolen elämään.

Oman mielenkiintoisen lisämausteensa selkkaukseen tuo vuoden 2014 jääkiekkoilun maailmanmestaruuskilpailut. Ensi vuoden kisoja isännöivät Ruotsi ja Suomi ja päävastuun kantaa Ruotsi. Vuoden 2014 mestaruudesta kamppaillaan Valko-Venäjällä ja jo nyt on kuulunut viestejä boikoteista.

Muun muassa Suomen urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) on vedonnut kansainvälisen jääkiekkoliittoon, että se vaihtaisi kisojen järjestäjämaan. Ministerin kannanotto ei liity Ruotsin ja Valko-Venäjän tämänhetkiseen kriisiin, vaan maan ihmisoikeustilanteeseen. On ilmeistä, että jännitteitä on tulossa lisää.

Diplomaattinen sapelinkalistelu, noottien vaihdot tai lähetystöjen sulkemiset eivät toki ole uutta eri maiden keskinäisissä suhteissa. Niiden taustalla on kuitenkin nyt käsillä olevia ongelmia vakavammat erimielisyydet. Ruotsi ei ole ollenkaan yksin kritisoimassa Valko-Venäjän ongelmia ja vaatimassa niihin ratkaisua. Jos presidentti Lukashenko olisi johdonmukainen, Minskissä tyhjenisi monen maan lähetystöt.

Mikäli Valko-Venäjä tarkoitti operaationsa pelotteluksi muille kritiikkiä esittäneille maille, siinä se erehtyy. Kansainvälisen yhteisön ei tässä tapauksessa ole vaikeata valita puoltaan.

Menot