Pääkirjoitukset

Valmentajaakaan ei pidä tutkimatta tuomita

Muodostelmaluistelu on yksi Suomen menestyslajeista, samoin jääkiekko. Mikään saavutus tai tavoite ei kuitenkaan oikeuta väkivallan – henkisen tai fyysisen – käyttämiseen.
Muodostelmaluistelu on vaativa laji. Riihimäen Jäätaitureiden joukkue vuoden 2017 marraskuussa. Joukkueella tai seuralla ei ole tekemistä käsitellyn tapauksen kanssa. Kuva: Esko Tuovinen
Muodostelmaluistelu on vaativa laji. Riihimäen Jäätaitureiden joukkue vuoden 2017 marraskuussa. Joukkueella tai seuralla ei ole tekemistä käsitellyn tapauksen kanssa. Kuva: Esko Tuovinen

Lajissaan MM-kultaa voittaneen muodostelmaluisteluvalmentajan tapaus on herättänyt julkisuudessa jopa poikkeuksellisen kiihkeitä kannanottoja. Jäitä ei ole ollut hatuissa, tai sitten ne sulivat jo some-löylyjen alkulämmöissä.

Ylen julkisuuteen saattamat useiden valmennettavien kokemukset ovat kuohuttavia. Jos ne pitävät paikkansa, valmentajan toiminta on ollut erittäin tuomittavaa.

Suomen taitoluisteluliitto on langettanut hänelle 12 kuukauden kilpailukiellon.

Tämän jälkeen on vaadittu jopa elinikäistä pannaa. Sen suuntaisesti on kommentoinut tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

Toistaiseksi ovat kuitenkin lähinnä entisten valmennettavien sanat valmentajan sanaa vastassa. Jatkotoimet ovat epäselvät, mutta pitäisi olla alkeellisimman oikeusturvan mukaista, ettei tutkimatta tuomittaisi. Myös julkisuuden lynkkausmieliala saattaa olla kohtuuttoman raskas rangaistus.

Puolueettomasta tutkinnasta ei ole ollut edes kovin paljon puhetta. Ministerin erityisavustaja on korostanut (IS 22.1.), että ministeri on tapauksesta lehtitietojen varassa. Ministerin pitäisi silloin pystyä harkitsemaan sanansa tasapainoisemmin, vaikka lasten paras onkin ehdoton ohjenuora.

Harrastustoiminnan parissa työskentelevät kantavat erityistä vastuuta. Asiallisuuden ja tasapuolisuuden vaatimukset ovat tiukat.

Ongelmat nousevat esiin varsinkin silloin, kun vaativuus ja kilpailullisuus syrjäyttävät harrastamisen ja liikunnan ilon. Silloin aikuisen pitää nähdä liian tiukan ja ahdistavan vaatimisen sekä terveen kannustamisen päivänselvä ero.

Myös monet urheilijanalkujen vanhemmat vaativat lapsiltaan paljon. Heidänkin on muistettava vastuunsa – vanhempina – ja varottava vaatimasta lapsiltaan liikaa.

Erityisen kovat vaatimukset ja sosiaaliset paineet ovat joukkuelajeissa, joissa kaivataan avoimuutta ja ongelmatilanteiden rehellistä käsittelyä. Muodostelmaluistelu on yksi Suomen menestyslajeista, samoin jääkiekko. Mikään tavoite ei kuitenkaan oikeuta väkivallan – henkisen tai fyysisen – käyttämiseen. Sen voima on aina pelkästään tuhoava.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic