Pääkirjoitukset

Valtakunnansovittelijasta huomio itse asioihin

Työntekijäpuolen villihevoset karkasivat käsistä. Valtakunnansovittelijan onnettomasta ja pahasti ylitulkitusta "ulostulosta" on päästävä mahdollisimman pikaisesti eteenpäin.
Valtakunnansovittelija, oikeustieteen kandidaatti Vuokko Piekkala työskenteli ennen nykyistä tehtäväänsä Kirkkohallituksen työmarkkinajohtajana. Kuva: Mauri Ratilainen
Valtakunnansovittelija, oikeustieteen kandidaatti Vuokko Piekkala työskenteli ennen nykyistä tehtäväänsä Kirkkohallituksen työmarkkinajohtajana. Kuva: Mauri Ratilainen

Työaikaa pidentävät kiky-tunnit ovat menossa olevan työmarkkinankierroksen kuuma kysymys, niin kuuma, että mörköjä nähdään sielläkin missä niitä ei ole.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi viime viikon lopulla neuvottelutilanteesta lausunnon, joka on lähtenyt elämään täysin omaa elämäänsä.

Mitä hän itse asiassa sanoi? Motiivit ovat niin vahvat, ettei sen tarkistamiseen taida olla edes halua.

Kauppalehden mukaan kiky-tunnit ovat Piekkalalle ”sen kaltainen työaikamääräys, ettei hän itse lähde tekemään esityksiä niiden poistamisesta, vaan osapuolten pitää keskenään löytää ratkaisu”.

Työntekijäpuolen villihevoset karkasivat käsistä, eikä myöhempi täsmennys saane vastakaikua: ”Tavoitteenani oli kannustaa osapuolia itse hakemaan ratkaisua pattitilanteeseen.” (HS 20.1.)

Väärin kannustettu. Jonkinlaista kohtuullisuutta arvosteluun kuitenkin toivoisi.

STT kertoi lauantaina, että työntekijäpuolella väläytellään jo sovittelijan vaihtamista. Sellaiseen ei voi tietenkään lähteä: huutoäänestys romuttaisi koko suomalaisen sovittelujärjestelmän.

Se ei ole uutta, että valtakunnansovittelijaa syytetään työnantajaleirin puolelle asettautumisesta. Se kuuluu oikeastaan jopa asiaan.

Syytösten kohteeksi ovat joutuneet vuorollaan aikaisemmatkin valtakunnansovittelijat. Kun neuvottelijoiden on jopa turhauttavan vaikeaa löytää ratkaisuja, on kritiikki helppo kääntää – sovittelijaan, kun voimat pitäisi käyttää ihan johonkin muuhun.

Työnantajapuoli ei näe sovittelijan toiminnassa puutteita. Sekin on käännetty Piekkalaa vastaan ikään kuin todisteena hänen puolueellisuudestaan.

STT:n haastattelemien lähteiden mukaan ”sovittelija istuu työnantajapuolen myssy syvällä päässä.”

Valtakunnansovittelijan onnettomasta ja pahasti ylitulkitusta ”ulostulosta” on päästävä mahdollisimman pikaisesti eteenpäin. Valtakunnansovittelijaa ei voi julistaa yksipuolisesti toimintakyvyttömäksi ja hänen toimintansa tahallisella vaikeuttamisellakin pitää olla rajansa.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic