Pääkirjoitukset

Valtion lottovoitto lämmittää aikansa

Myönteinen miljardiyllätys ei muuta valtiolaivan suuntaa. Työllisyyden kehitys kesän jälkeen kertoo paljon tulevasta.
Petteri Orpo (kok.), Juha Sipilä (kesk.) ja Sampo Terho (sin.) viime huhtikuussa hallituksen budjetti-infossa Kesärannassa. Kuva: Kimmo Penttinen

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pystyi kertomaan myönteisestä yllätyksestä, kun Valtiokonttorin ei tarvitse nostaa suunniteltua 2,2 miljardin euron lainaa.

Valtion taloutta ei pysty mittaamaan niin täsmällisesti, etteivätkö tällaiset heilahdukset olisi mahdollisia. Parasta tässä yllätyksessä onkin se, että se oli hyvin myönteinen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Orpon hallitukselle ilmoitus oli enemmän kuin joululahja tai lottovoitto.

Aikanaan selviää, kuinka paljon yllätyksessä on kyse kertaeristä, kun valtio on myynyt omaisuuttaan ja Finnvera on lyhentänyt lainojaan etuajassa. Nämä olivat kuitenkin jo tiedossa, kun loppuvuoden lainanottoa oltiin suunnittelemassa.

Saman tien on muistettava, että talouskasvu on jo hiipumassa ja valtio joutuu tämänhetkisten ennusteiden mukaan ottamaan ensi vuonna 1,6 miljardia euroa lainaa menojen kattamiseen. Suomalaiset vanhenevat, sosiaali- ja terveyskulut kasvavat eli huoltosuhde heikkenee.

Valtionvelka on noussut kymmenessä vuodessa 54 miljardista nykyiseen 105 miljardiin euroon. Hälytyskellot eivät vielä näillä luvuilla soi Euroopan unionissa. Suomelle ja suomalaisille on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää pitää huolta omista asioistamme. Suomi ei halua olla Kreikan tai Italian tiellä.

Työllisyyden kehittyminen on auttanut pääsyä valtiontaloudessa parempaan tasapainoon. On sinänsä toissijaista, onko se tullut enemmän yleisen talouskasvun vai hallituksen työmarkkinauudistusten avulla.

Tilastokeskus julkistaa tämän viikon perjantaina tuoreet työllisyyslukunsa. Silloin selvinnee, kuinka paljon alkuvuoden hieno kehitys on kesän jälkeen hiipunut.

Työllisyysasteen nostamisen pitää olla myös seuraavan hallituksen tavoitteena. Yhden työllisyysprosentin arvo on vähintään miljardi euroa eli tavoitteen tärkeyden arvon ymmärtävät kaikki puolueet.

Parasta vaalikeskusteluissa onkin, että puolueet joutuvat paljastamaan arvovalintansa. Vastakkainasetteluun juuttumista pitää kuitenkin välttää. On kestävämpää ratkoa yhteisiä asioita äänestämällä kuin esimerkiksi mieltä osoittamalla.