Pääkirjoitukset

Valtion rakennushankkeet sortuvat leväperäisyyteen

Suuret suomalaiset rakennushankkeet tapaavat lähes järjestään ajautua suuriin ongelmiin. Esimerkiksi länsimetron, kehäradan, Olympiastadionin ja Musiikkitalon aikataulut ja kustannusarviot ovat paukkuneet jopa moninkertaisesti luvatusta.

Vaikuttaa, että piikki olisi auki, kunhan valtio suostuu rahoittajaksi. Kukaan ei oikeastaan kanna vastuuta ja käsi käy ahneesti veronmaksajien kukkarolla.

Entinen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen osoittaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tilaamassa selvityksessä, ettei luulo valitettavasti ole väärä, sillä valtion osittain rahoittamat rakennushankkeet epäonnistuvat hyvin yleisesti.

Tarkan euron ja tolkun miehenä Virtanen esittää, että valtion rahoitus pitäisi jatkossa aina määritellä sekä euromääräisenä että prosentuaalisena enimmäismääränä.

Ylityksiä ovat aiheuttaneet huono projektinhallinta, yllättävät lisätyöt ja houkuttelevan pieniksi kaunistellut kustannusarviot.

Virtanen liputtaa vaativiin rakennushankkeisiin allianssimallia ja kiinteistöille kehittämisohjelmaa. Kanta-Hämeessäkin kiinnostusta herättänyt allianssimalli tarkoittaa tilaajan ja tuottajan yhteisorganisaatiota, joka jakaa paitsi tavoitteet ja tavoitekustannuksen myös riskit ja hyödyt.

Allianssin ja elinkaarimallin yhdistämistä on harkittava vakavasti, jotta rakennusten kosteus- ja homeongelmat saadaan kuriin.

Rakennushankkeiden johtoelimistä puuttuu taloudellista ja rakentamisen asiantuntemusta riittävin valtuutuksin. Valtion pitää voida käyttää isännän ääntä. Pelotteena Virtanen ehdottaa valtiolle oikeutta keskeyttää rahoitus, jos hanke karkaa käsistä, mutta siitä vasta soppa syntyisi.

Väyläpolitiikkaan Virtanen esittää perustellusti Ruotsin ja Norjan mukaisia väyläsuunnitelmia, jotka laaditaan parlamentaarisesti kolmelle seuraavalle vaalikaudelle. Se takaisi jatkuvuuden poukkoilun sijaan.

Poliittisesti karvas on suositus luopua väylähankkeiden aloittamisesta lisäbudjetin turvin. Sehän on kuulunut enemmän tai vähemmän maan tapoihin.

Samat ongelmat tuntuvat riivaavan koko julkista rakentamista, ammennettiinpa rahaa sitten valtion tai kuntien kirstusta. Jotakin holttia tähän menoon on saatava.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic