fbpx
Pääkirjoitukset

Valtuusto päättää lukioista tänään

Tämä ilta näyttää, kuinka monta muutosesitystä valtuusto saa kouluverkkoa koskeviksi investoinneiksi ja mitä lopulta päätetään.

Lasten ja nuorten lautakunnan esitys investoinneiksi tulevien neljän vuoden kuluessa on huima – 52,2 miljoonaa euroa. Se sisältää pääasiassa koulujen peruskorjauksia ja muutostöitä.

Investointisuma johtuu korjausvelasta eli siitä, että ongelmiin ei ole reagoitu ajoissa. Nyt on pakon edessä toimittava, koska lähes joka koululla kärsitään sisäilmaongelmista.

Suurin kiista on kantakaupungin lukioiden keskittämisestä yhteen paikkaan eli Hamkilta vapautuneisiin tiloihin Myllymäkeen. Vastaavasti Kaurialan ja Lyseon yläkoulut siirtyisivät tällöin lukioilta vapautuneisiin tiloihin.

Tätä vaihtoehtoa ovat vastustaneet suurin piirtein kaikki, paitsi osa asiasta päättävistä poliitikoista ja sitä valmistelleet virkamiehet.

Lukiolaiset ovat osoittaneet mieltä torilla. Opettajat ovat protestoineet ja rehtorit tehneet vaihtoehtoisen esityksen. Myös monet kaupunkilaiset, joita asia ei henkilökohtaisesti kosketa, ovat ottaneet kantaa.

Sinänsä esimerkiksi rehtoreiden näkökulma, että kaikkien yläkoulujen tilalle muodostettaisiin yhtenäiskoulut, vaikuttaa järkeenkäyvältä, muttei ratkaise akuuttia ongelmaa.

Päättäjien on aina otettava huomioon myös päätösten aiheuttamat kustannukset, niin investoinnit kuin niistä seuraavat vuosittaiset käyttökustannuksetkin. He joutuvat nyt pohtimaan kokonaisuutta kovissa paineissa.

Lapsiin ja nuoriin kannattaa sijoittaa rahaa. Se on tulevaisuuteen sijoittamista.

Pakko on huono konsultti, siitä kertoo lukioiden ympärillä käytävä keskustelukin.

Olisiko aika myös kiinnittää huomio siihen, mikä on johtanut koulukurimukseen. Juuri julki tulleet Ojoisten lastentalon sisäilmaongelmat osoittavat, ettei mitään ole opittu.

Muovimatto on asennettu kostean betonin päälle. Tapaus muistuttaa keskussairaalan ensiapua, jota on korjailtu vuosikaudet. Maksajasta kiistellään yhä eri oikeusasteissa.

Kaupungilla on monia omiakin esimerkkejä siitä, että kosteusongelmiin ei ole reagoitu ajoissa ja tosissaan. Myöhemmin se on tullut kalliiksi.

Menot