Pääkirjoitukset

Hämeenlinnassa valtuuston luottamusta rakennetaan nyt

Luottamuspaikkaneuvottelujen sujuminen luo pohjaa koko vaalikauden tulevalle yhteistyölle Hämeenlinnassa.
Hauholainen Jari Koskinen on entinen ministeri, kansanedustaja ja Kuntaliiton toimitusjohtaja, jota on nyt povattu Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Kuva: Sara Aaltio
Hauholainen Jari Koskinen on entinen ministeri, kansanedustaja ja Kuntaliiton toimitusjohtaja, jota on nyt povattu Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Kuva: Sara Aaltio

Kuntavaaleista on vierähtänyt reilut pari viikkoa. Valtuutettujen määrä ja nimet tiedetään, mutta vaalituloksen jalostuminen muiksi paikoiksi kaupunginhallitukseen ja lautakuntiin ratkeaa puolueiden välisissä neuvotteluissa.

Poikkeuksellisen pitkälle kesään venyneet vaalit tarkoittavat sitä, että puolueiden neuvottelijat joutuvat hikoilemaan paikkajakoa kokoon helteiden keskellä. Toivottavasti joukkoon ei sekoitu kuitenkaan tuskanhikeä, sillä neuvottelujen sujuminen luo pohjan kaupungin päätöksenteon luottamuksen ilmapiiriin koko tulevalle valtuustokaudelle. Riitely voisi repiä siihen railoa jo alkumetreillä.

Ainakin alku meni ulospäin hyvin. Puolueet kokoontuivat ensimmäiseen keskusteluun juhannuksen jälkeisenä maanantaina. Paikkaneuvotteluja vetävä kokoomuksen Jari Koskinen kertoi Hämeen Sanomille, että alkutunnustelut suljettujen ovien takana käytiin hyvässä hengessä.

Ennalta Hämeenlinnan luottamuspaikkaneuvottelujen kuumin peruna liittyy perussuomalaisten paikkoihin. Kuntavaalien selvä voittaja sai Hämeenlinnan valtuustoon neljä lisäpaikkaa. Perussuomalaisilla on nyt 10 valtuutettua, kun suurimmilla ryhmillä kokoomuksella ja SDP:llä on 14.

Perussuomalaiset haluaa ymmärrettävästi tuloksen näkyvän myös kaupunginhallituksen ja lautakuntien paikkajaossa. Perussuomalaisten Teppo Turjan maanantain kokouksen jälkeen antamien kommenttien perusteella tämä vaatimus olisi menossa läpi.

Ennen neuvottelujen alkua kokoomus ja SDP ovat julkisuudessa olleet pitämässä kiinni omista paikoistaan kaupunginhallituksen pöydässä. Molemmilla ryhmillä on ollut siellä neljä edustajaa.

Turjan mukaan neuvotteluissa esillä oli epävirallisesti kaupunginhallituksen jäsenmäärän kasvattaminen 11:stä 13:een. Tällöin kaksi isointa saisivat pitää neljä paikkaansa.

Jos luottamuspaikkojen sujuva ja sopuisa jako vaatii tätä, se voi olla hinta, joka kannattaa maksaa. Mitä kivuttomammin yhteinen näkemys luottamuspaikkaneuvotteluissa saavutetaan, sen paremman lähdön elokuussa alkava valtuustokausi saa.

Menot