Pääkirjoitukset

Valvontaa testataan merellä ja ilmassa

Merivoimien kiinteä valvontaverkko havaitsi maanantaina vedenalaisen kohteen Helsingin edustalla. Tiistain puolella saatiin toinen havainto ja kohdetta varoitettiin käsisyvyyspommilla. Tehtävään ottivat osaa merivoimien ja merivartioston alukset.

Merivalvonta toimii siinä kuin Suomen moneen kertaa kuluneen runsaan vuoden aikana testattu ilmavalvontakin. Mahdolliset vedenalaiset alueloukkaukset ovat vain paljon vaikeammin todennettavissa kuin ilmassa tapahtuvat.

Ukrainan kriisin mukanaan tuoma jännitys on levinnyt Itämeren piiriin. Nato-lähteiden mukaan venäläiskoneet ovat loukanneet Krimin valtauksen jälkeen useita kertoja Baltian ilmatilaa lentäessään Pietarin ja Kaliningradin välillä.

Viime vuonna Suomen ilmavoimien Hornetit joutuivat lähtemään ilmaan tunnistuslennoille kaksi kertaa useammin kuin normaalivuosina.

Niin merivalvonnasta vastaavat viranomaiset kuin poliitikotkin ovat kommentoineet Suomen pääkaupungin edustalla tehtyä ilmeistä sukellusvenehavaintoa erittäin tarkoin sanakääntein. Puolustusministeri Carl Haglund (r.) muotoili asian niin, että on ”teoriassa mahdollista, että kyseessä on sukellusvene”.

Miinalaiva Uudenmaan päällikkö olisi tuskin käskenyt varoittaa olematonta vedenalaista kohdetta käsisyvyyspommeilla. On sievistelyä puhua teoreettisesta mahdollisuudesta, jos jatkuvia äänihavaintoja on tehty 1,5 tunnin ajan, ja kohde on häipynyt sen jälkeen, kun sitä on varoitettu.

Suomenlahden merivartiosto on aloittanut esitutkinnan epäillystä alueloukkauksesta. Sekin kertoo jo omaa karua kieltään. Tutkinnan tuloksen valmistuvat parin viikon kuluessa. Kohteen tarkka laatu ja kansallisuus eivät mahdollisesti tule silloinkaan julki.

Ruotsin vastaavan esimerkit antavat aiheen varovaisuuteen. Sikäläiset suuret sukellusvenejahdit eivät ole tuoneet minkäänlaista varmuutta todellisista aluevesiloukkauksista. Viime lokakuisen eli viimeisimmän jahdin jo laannuttua on edelleen saatu uusia todisteita, mutta niiden pitävyydestä ei ole takeita.

Meillä ei samanlaisesta sekoilusta ole onneksi edes viitteitä. Havainto on tehty, kohdetta on varoitettu, ja pienenä sivuhuomautuksena: Nato on ilmoittanut, ettei sen jäsenvaltioilla ole tekemistä Suomen sukellusvenehavainnon kanssa.

Päivän lehti

5.4.2020