Pääkirjoitukset

Vanha keino parempi kuin pussillinen uusia

Bakteerien kasvava vastustuskyky antibiooteille uhkaa ajaa koko maailman terveydenhuollon kriisiin. Antibioottien liiallinen ja löyhä käyttö on taannut bakteereille oivan harjoitustantereen kehittää suojaustaan.

Vaikka ilmiöön on havahduttu, antibioottinen käyttö on kasvanut sairaaloissa. Jos bakteerien vastustuskyky lääkkeille edelleen leviää, rutiinileikkauksista ja yleisistä infektioista saattaa tulla uudelleen hengenvaarallisia. Tavallisen virtsatietulehduksen hoito voi tulevaisuudessa tarkoittaa sairaalareissua.

YK:n yleiskokouskin on puinut tätä pelonaihetta, joka rinnastuu vaikutuksiltaan ilmastonmuutokseen.

Suomessa antibioottien teho on säilynyt toistaiseksi hyvänä ja sairaaloissa superbakteerit ovat vielä perin harvinaisia, mutta niitä on rantautumassa muualta maailmasta.

Suomessakin lääkitään antibiooteilla aivan turhaan esimerkiksi virusperäistä flunssaa, reissuripuleita tai lasten korvatulehduksia, jotka menevät yleensä muutenkin ohi perushoidolla.

Antibioottikuuri on aina riski, koska se lyö polvilleen myös terveet suolistobakteerit ja raivaa elintilaa vastustuskykyisille lajeille.

Mitä ihmispolo voi sitten tehdä? Potilaan täytyy luottaa lääkärinsä arvioon. On oltava vaatimatta lääkäriltä antibioottikuuria ja tarpeellisen kuurin saatuaan on syötävä se loppuun asti, ettei tynkäkuuri vain kouli bakteereille vastustuskykyä.

Täytyy myös tiedostaa riskit saada vastustuskykyisiä bakteereja mukaansa kaukomailta, joissa hygienia on heikko ja antibiootteja käytetään vapaasti.

Iso osa taudinaiheuttajista tarttuu ihmiskehoon elintarvikkeista. Suomen valtteja on tuotantoeläinten maltillinen lääkintä, sillä antibiootteja käytetään eläimillä vain sairauden hoitoon.

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat kehittyneet ja lisääntyneet kilpaa antibioottien käytön kasvun kanssa. Vaikka kehitteillä on uusia, kalliita hoitomuotoja, on järkevintä kääntää kelloa suosiolla taaksepäin.

Paniikkiin ei ole syytä. Yksinkertaisin ja tehokas keino kampittaa tehobakteereja on karsia antibioottien käyttöä. Vaikka bakteerit ovat mestarisopeutujia, ne eivät kanna perimässään kauaa vastustuskykyä, jos sille ei ole välitöntä tarvetta. Näin myös vanhat antibiootit ovat vielä kovaa valuuttaa.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic