Pääkirjoitukset

Vanhuskeskukset eivät etene

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara jätti vanhusten hyvinvointikeskuksen Lammilla ilman investointiavustusta.

Aran johtokunta jakoi keskiviikkona 116 miljoonaa euroa erityisryhmien vuokra-asuntojen rakentamiseen ja peruskorjaamiseen. Yli puolet hakijoista jäi nuolemaan näppejään, näin myös Lammin hanke.

Se on sääli, sillä Lammilla rakennushanke olisi voitu polkaista pystyyn nopeallakin aikataululla. Rakennukselle on katsottuna jo valmiiksi vanha päiväkotitontti Lammin keskustassa.

Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiö haki Aralta 2,2 miljoonaa euroa. Sen tavoitteena on rakentaa asunnon noin 45 huonokuntoiselle ja muistisairaalle vanhukselle. Hyvinvointikeskus korvaa Lammin vanhainkodin, joka toimii tällä hetkellä osittain myös Lammin terveyskeskuksen entisen vuodeosaston tiloissa.

Väliaikaiseksi kaavailtua ratkaisua joudutaan nyt käytännössä jatkamaan ainakin vuodella eteenpäin.

Yksi syy negatiiviseen päätökseen saattoi olla se, että Ara myönsi jo viime vuonna Hämeenlinnaan avustuksen vastaavanlaiselle hankkeelle eli Iittalan hyvinvointikeskukselle. Työt eivät ole kuitenkaan vielä käynnistyneet.

Ongelmaksi Iittalassa on muodostunut hyvinvointikeskuksen paikka. Kaupungilla olisi valmiina tontti entisen kunnantalon naapurissa, mutta kaikki suunnitellut rakennukset eivät meinaa mahtua kapealle tontille.

Toisaalta Iittalan keskustassa on sopiva tyhjä tontti keskeisellä paikalla S-marketin vieressä. Kaupunki onkin käynyt neuvotteluja maanomistaja Fiskarsin kanssa tontin vuokraamisesta hyvinvointikeskuksen käyttöön.

Valmista kuviteltiin tulevan jo viime kesänä, mutta neuvottelut ovat venyneet. Toivottavasti kaupunki ja Fiskars pääsisivät molempia tyydyttävään lopputulokseen.

Onkin ironista, että Iittalan hankkeella on rahoitus, muttei tonttia ja Lammin hankkeella puolestaan tontti, muttei rahaa. Näin ollen kumpikaan suunnitelma ei pääse vielä etenemään, vaikka tarvetta molemmille olisi jo nyt.

Toisaalta peli ei välttämättä ole täysin menetetty, jos muistellaan Aran viimekeväisen Iittalan tukipäätöksen kulkua.

Vielä helmikuussa Iittalan hyvinvointikeskus ei ollut Aran tukemien hankkeiden listalla, mutta hankkeen projektipäällikkö sai lopulta puhuttua rahoittajan ympäri. Maaliskuussa Ara myönsi uudenlaiselle Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön hankkeelle 1,85 miljoonaa euroa.

Molemmista hankkeista vastaavan asuntosäätiön kannattaisikin nyt varmaan kääntyä jälleen Aran puoleen. Yksi mahdollisuus on selvittää, voiko Iittalalle myönnettyjä rahoja käyttää Lammin hankkeeseen, jotta edes toinen rakennustyömaa saataisiin käyntiin mahdollisimman pian.

Toinen vaihtoehto on patistaa Iittalan keskuksen neuvottelijoita pikaisiin ratkaisuihin. Tässä olisi suuryrityksellä oiva paikka osoittaa huolehtivansa yhteiskuntavastuustaan.

Päivän lehti

30.5.2020