Pääkirjoitukset

Vanhustenhoidon kriisiä ei ole vielä selätetty

Hoivakotikriisi räjähti kaikkien kansalaisten ja päättäjien silmille vuosi sitten. Vanhustenhoidon ahdinkoa ei ole vielä ratkaistu.
Ikäihmiset ansaitsevat hyvän hoidon. Kuva: Juhani Salo
Ikäihmiset ansaitsevat hyvän hoidon. Kuva: Juhani Salo

Hoivakotikriisi nosti päivänvaloon useita puutteita erinäisissä hoivayhtiöiden ja kuntienkin laitoksissa. Ilmenneitä puutteita korjataan yhä.

Tikunnokassa ovat olleet eritoten Attendo ja Esperi Care. Hoivayhtiö Esperi Caren perustama asiantuntijaryhmä arvioi nyt, että yhtiöllä on edelleen paljon tehtävää toimintansa parantamiseksi.

Esperi Care ei ole todellakaan vanhustenhoidon ainoa toimija, jonka syntinä ovat henkilökunnan ylisuuri työkuorma, puutteellinen esimiestyö ja ilmapiiriongelmat. Ongelmia on kautta maan.

Hyvää tässä on ongelmien tunnustaminen sekä pyrkimys niiden korjaamiseen, vaikka se ei tapahtuisikaan aivan omaehtoisesti.

Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira vaati viime keväänä Esperiä korjaamaan epäkohdat ja puutteet kaikissa vanhustenhuollon yksiköissään.

Asiantuntijaryhmä arvioi nyt, että Esperin johto on kääntänyt kriisin puhjettua katseensa kasvusta laatuun ja palkannut lisää henkilöstöä. Rekrytointeja tarvitaan yhä lisää.

Kriisi toi ilmi vanhustenhoidon puutteiden vakavuuden. Vaikka monessa yksikössä epäkohtia on korjattu ja toimintakäytäntöjä on uudistettu, vielä on kosolti tehtävää.

Kansalaisten huomio lisäsi ilmoituksia vanhustenhoidon puutteista. Valvontaviranomaiset saivat pontta ja lisätukea tehdä tarkastuksia ja puuttua hoivakotien toimintaan. Tuloksena on ollut huomautuksia, kehotuksia, määräyksiä ja uhkasakkoja sekä jopa toiminnan keskeyttämisiä.

Ei ole varaa lyödä laimin vanhustenhoitoa eikä syyllistyä valvonnassa sinisilmäisyyteen.

Hoivabisneksessä piru luuraa julkisen puolen tavoittelemissa säästöissä ja hoivayhtiöissä voiton maksimoinnissa.

Pääkysymys on henkilöstön riittävyys, mutta sen taustalla on toimintakulttuuri, jonka muutos ei käy hetkessä. Kaikki – kuten oikea asenne ja ammattietiikka – lähtee johtamisesta.

Pitää muistaa, että vanhustenhoidon ongelmat ovat laitoskohtaisia, eivät koko alaa mustaavia. Hoitajat osaavat ja haluavat tehdä työnsä, jopa kutsumuksensa, kunnolla, kunhan heille se suodaan.

Päivän lehti

17.9.2020

Fingerpori

comic