Pääkirjoitukset

Vanhustenhoidon lisäkädet karkaamassa

Antti Rinteen (sd.) hallitus nostaa asteittain henkilöstömitoitusta – hoitajamitoituksen sijaan. Käsitteiden ero on merkittävä. Puuttuu kaksi asiaa: rahaa ja hoitajia.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen asteittaisesta uudistamisesta viime torstaina Helsingissä. Kuva: Mauri Ratilainen
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen asteittaisesta uudistamisesta viime torstaina Helsingissä. Kuva: Mauri Ratilainen

Viime talvena koettiin vanhustenhoidossa herätys todellisuuteen, kun paljastui vakavia puutteita useissa hoivakodeissa. Kun hoiva on isoa liiketoimintaa, ovat taloudelliset pyrkimykset ajaneet ohi inhimillisten.

Markkina on kasvava: suomalaiset elävät vanhemmiksi kuin ennen.

Valvovat viranomaiset ovat olleet jälkijunassa. Kun laiminlyönneistä kerrottiin, rohkaistuivat ihmiset kertomaan aikaisemmistakin.

Poliittiset päätöksentekijät – eli lainsäätäjät – eivät ole tuomassa kovin pikaista helpotusta hoitoalan työntekijöiden raskaaseen, vaativaan ja liian vähän arvostusta osakseen saamaan työhön.

Kiista hoitajamitoituksesta on parhaillaan päällä: kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nimitti viikonvaihteessa Ylen ykkösaamussa hallituksen hoitajalupausta huijaukseksi.

Samalla mittapuulla huijausta ovat muutkin vaalien alla esitetyt lupaukset, joita ei pystytäkään täyttämään.

Ongelmaan ei löydy ratkaisua pelkästä laskennallisen hoitajamitoituksen muuttamisesta. Kaikki on kiteytynyt liikaakin lukuun 0,7, joka on sittenkin vain teoreettinen, eikä välttämättä kerro hoidon todellisesta tasosta mitään.

Petteri Orpo on sanonut tuon saman asian ennen vaaleja ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) nyttemmin eduskunnan kyselytunnilla.

Arvio oli suistamassa kokoomusta oppositioon. Kiuru taas saattoi sanoa saman asian ministeriaitiosta silmääkään räpäyttämättä.

Rinteen (sd.) hallitus nostaa asteittain henkilöstömitoitusta – hoitajamitoituksen sijaan. Käsitteiden ero on merkittävä.

Mitoitusta 0,7 edellytettäisiin ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä vuoden 2023 huhtikuussa. Samassa huhtikuussa järjestetään seuraavat eduskuntavaalit.

Kokoomus vaatii pikaisesti lisää hoitajia ja kritisoi asian lykkäämistä seuraavalle hallitukselle.

Puuttuu kuitenkin kaksi asiaa: rahaa ja hoitajia. Ensimmäinen saattaisi järjestyäkin, mutta hoitavat lisäkädet karkaavat, kun alalta poistuu lähivuosina eläkkeelle jatkuvana virtana tuhansittain hoitajia.