Pääkirjoitukset

Vapaaehtoiset tarpeen viranomaisten apuna

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) on osoittanut reilun 50 vuoden aikana korvaamattomuutensa. Vapaaehtoiset ovat auttaneet viranomaisia löytämällä kymmeniä kadonneita marjastajia, vanhuksia ja lapsia. Onnistuneiden etsintöjen arvoa ei voi rahassa edes mitata.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on SPR:n koordinoima 51 järjestön ja yhteisön yhteenliittymä, jonka vapaaehtoiset hälytysryhmät auttavat pyydettäessä viranomaisia erityisesti paljon pelastushenkilöstöä vaativissa tehtävissä.

Vapepassa toimii eri puolilla Suomea yli 1 300 hälytysryhmää, joissa on lähes 22 000 vapaaehtoista. Vuosittain ryhmät osallistuvat satoihin hälytystehtäviin. Osaajia on koirankasvattajista suunnistajiin ja radioamatööreihin asti.

Hämeen piirin alueella toimii kaksitoista Vapaaehtoisen pelastuspalvelun paikallistoimikuntaa, joista yksi on 154 jäsenen Hämeenlinnan paikallistoimikunta.

Hälytysryhmiä on piirin alueella 150 ja ryhmissä toimii kaikkiaan yli 2 400 vapaaehtoista.

Valtaosa pikaisista hälytystehtävistä on kadonneen henkilön maastoetsintöjä, joissa vapaaehtoiset ovat viranomaisten resurssien vahvistuksena välttämättömiä.

Viime kuussa Janakkalassa järjestetty etsintä oli Hämeenlinnan seudun yksi laajamittaisimmista – ja samalla raskaimmista, kun kadonnut 3-vuotias pikkutyttö löytyi menehtyneenä.

Vapaaehtoiset joutuvat varautumaan etsinnöissä löytymisen ilon lisäksi myös syvään suruun.

Vapaaehtoiset avustavat viranomaisia lisäksi muun muassa erilaisissa ensihuollon tehtävissä. Koulutettuja vapaaehtoisia tarvitaan myös evakuoinneissa ja tulipalojen jälkihoidossa.

Vaikka älypuhelimet gps-paikannuksineen helpottavat etsintöjä, kuntien ja viranomaisten säästölinja on vain lisännyt vapaaehtoisten avun merkitystä.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on pyyteetöntä kansalaistoimintaa parhaimmillaan. Vapaaehtoiset auttavat aikaa ja vaivaa säästämättä avun tarpeessa olevia ihmisiä, kun viranomaisten voimavarat eivät millään kaikkeen riitä.

Avuksi pelastustoimintaan tarvitaan koulutettuja ja hyvin johdettuja vapaaehtoisia, koska jatkuvuutta tarvitaan. Hämeenlinnan paikallistoimikunnan seuraava etsinnän peruskurssi järjestetään parin viikon päästä Hämeenlinnan Hauholla.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic