fbpx
Pääkirjoitukset

Vapaaehtoisuutta on syytä kannustaa ja tukea

Turvapaikanhakijoiden tulva on poikinut Suomessa ehkä hieman yllättävästikin lahjoitusten ja vapaaehtoisuuden aallon.

Turvapaikanhakijoiden majoittamisesta käytännön vastuun kantava SPR on välillä ollut suorastaan vaikeuksissa, kun tavaralahjoituksia tulvii kaikista ovista ja ikkunoista.

Siksi onkin erinomaista, että ihmiset ovat heränneet myös tarjoamaan työpanostaan ja aikaansa. Hätämajoitusyksiköissä ja vastaanottokeskuksissa tarvitaan auttavia käsiä.

SPR ja monet muut maahanmuuttajien kanssa työskentelevät järjestöt muistuttavat, että nyt poikkeuksellisena pidetty tilanne saattaa jatkua vuosia.

Vaikka turvapaikanhakijoiden virta vähitellen laantuisi, jo maahan tulleiden ihmisten hakuprosessi kestää vähintään kuukausia.

Vasta, kun tulija saa oleskeluluvan, voi alkaa varsinainen kotoutuminen. Siinäkin tarvitaan vapaaehtoisten tukea.

Järjestöillä onkin nyt käsillä ns. tuhannen taalan paikka motivoida vapaaehtoistyöhön innostuneet jatkamaan harrastustaan pitkäjänteisesti yhteiseksi hyväksi.

Kun pääsee sisälle vaikkapa maahanmuuttajien ystävätoimintaan, myös samantyyppinen toiminta vanhusten parissa saattaa kiinnostaa.

Tässä järjestöjen pitäisi takoa, kun rauta on kuumaa. Ihmisten mieli on nyt avoin. Näyttää siltä, että hyvin monet ovat valmiita ratkomaan yllättävän tilanteen tuomia pulmia positiivisella tavalla.

Maahanmuuttajat kotoutuvat paremmin, kun he saavat paikallista tukea. Heistä tulee maamme uusi mahdollisuus. Maahanmuuton ongelmat syntyvät useimmiten epäonnistuneesta kotoutumisesta.

Maahanmuuttokeskustelua ovat tähän asti hallinneet mielipidekirjon ääripäät. Nyt kansalaisten hiljainen enemmistö puhuu teoin.

Tätä hyvän tahdon aaltoa tulee kaikin tavoin rohkaista, jotta se vahvistuu ja kohdistuu myös muihin vähäosaisiin.

Täysin turvapaikanhakijoista riippumatta suomalaisilla on edessään kovia aikoja ennen kuin talouden käyrät saadaan kangetuksi ylöspäin.

Toivottavasti vapaaehtoiset jaksavat jatkaa työtään myös nyt meneillään olevan akuutin vaiheen jälkeen.

Voimme kääntää nyt löydetyn positiivisen energian koko yhteiskunnan vahvuudeksi.

Menot