Pääkirjoitukset

Vapaammat aukioloajat testissä pääsiäisen pyhinä

Hallitus päätti iänikuisen kiistan kauppojen aukioloajoista, ja kaupat ovat voineet pitää oviaan auki pidempään vuodenvaihteen jälkeen. Muutokset olivat aluksi vähäisiä, mutta todellisessa testissä vapaammat aukioloajat ovat pääsiäisen pitkinä pyhinä.

Kaupat avasivat ovensa kaikelle kansalle pitkänäperjantainakin ja lisää on luvassa kahtena pääsiäispäivänä. Tänään on lankalauantai, joka on aina ollut yksi vuoden vilkkaimmista kauppapäivistä. Kassat kilisevät ja kaupat keräävät kokemuksia, miten uusi lainsäädäntö toimii.

Aukioloaikojen vapauttaminen oli ainoa oikea ratkaisu, sillä keinotekoinen ja sekava järjestelmä närästi niin kauppoja kuin asiakkaitakin. Täyttä selvyyttä aukioloajoista ei tosin ole vieläkään, sillä kaupat ovat reagoineet lainmuutokseen vaihtelevasti. Oman lähikaupan ja marketin aukioloaika kannattaa edelleen varmistaa.

Vanhan lainsäädännön suurin ongelma oli se, että kaupat joutuivat anomaan poikkeuslupia juhlapyhiksi. Lupia jaettiin tarkalla seulalla ja talousalueiden välillä oli suuria eroja. Lupajärjestelmä ei ollut tasapuolinen ja kärsijänä oli viime kädessä kuluttaja.

Yksittäiset kaupat ja keskusliikkeet voivat nyt yksin päättää aukioloajoistaan ja sen ne ovat tehneetkin. Pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa isot marketitkin ovat pidentäneet aukioloaikojaan jopa 23:een. Väkeä riittää ja samalla enemmän asiakkaitakin. Maakunnissa muutokset ovat olleet maltillisempia, mutta oikeansuuntaisia.

Kaikki eivät ole tästäkään uudistuksesta hyvillään. Osa kaupoista jatkaa entisillä linjoilla etenkin tärkeimpinä juhlapäivinä, joiden kaupallinen meno tuntuu haittaavan myös monia kansalaisia. Kaupallisuuden tunkeutumista juhlapyhiin ei katsota hyvällä.

Pitkäperjantaista ja pääsiäisen pyhistä tuli kerralla myös työpäivä kaupan työntekijöille. Vapaampien aukioloaikojen toivotaan lisäävän kaupan alan työpaikkoja. Isommilla paikkakunnilla se voi toteutuakin. Vaikutukset ovat ainakin toistaiseksi olleet vähäisiä.

Palvelualoilla huolestuttiin myös kuntien vuoropäivähoidon resursseista, kun työajat muuttuivat. Kunnat seuraavat vaikutuksia ja reagoivat tarvittaessa tilanteeseen.

Päivän lehti

13.8.2020