Pääkirjoitukset

Vapaavuorella oikeus ajatella uraansa

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) oli perjantaina poliittisen kohun keskipisteessä. Hän ilmoitti halukkuudestaan Euroopan investointipankin varapääjohtajan tehtävään sen jälkeen, kun Yle oli uutisoinut asiasta.

Normaalisti suomalaisen ministerin ehdokkuus merkittävään kansainväliseen tehtävään on erinomainen uutinen. Nyt reaktiot ovat harvinaisen ristiriitaisia.

Kokoomuksen kannatus on kriisilukemissa. Kokoomusväki näkisi Vapavuoren ja hänen mahdollisesti yli 10 000 ääntään Helsingistä takeena siitä, että eräs kokeneimmista ja ammattitaitoisimmista poliitikoista on taas käytettävissä vaativimpiin ministeritehtäviin.

Kaiken kukkuraksi kokoomuksen hallitustie näyttää jo peräti kiviseltä nykyisten kannatuslukujen valossa.

Kokoomusväki veti Lahden viime kesäkuun puoluekokouksessa Jan Vapaavuoren pahasti kölin alta. Hän otti kakkossijansa puheenjohtajakisassa erittäin raskaasti.

Kokoomus voi syyttää vain itseään, kun ei valinnut asialinjaa edustavaa Vapaavuorta, vaan hurrasi Lahdessa uuden ajan Alexander Stubbin puheenjohtajakseen. Politiikassa pitää kuitenkin katsoa eteenpäin.

Todellisuudessa Vapaavuoren henkilö ei ratkaise vaaleja suuntaan eikä toiseen, vaikka hänen aikeensa yhdistetään nyt myös kahteen muuhun rivistä livenneeseen kokoomusministeriin: Jyrki Kataiseen ja Henna Virkkuseen, jotka hakeutuivat EU-tehtäviin.

Jan Vapaavuorta ei ole perusteita syyttää rintamakarkuruudesta. Hänen viestinsä on selvä: Yhtä mielenkiintoista tehtävää ei tule mahdollisesti toista kertaa vastaan.

Vapaavuori tarttuu tilaisuuteen, kun sellainen on tarjolla, eli omaa uraansa edistääkseen. Siihen ministerillä samoin kuin kaikilla muillakin kansalaisilla on täysi oikeus.

Vapaavuori toimii ministerinä ja kansanedustajana vaalikauden loppuun. Uuteen tehtäväänsä hän lähtee mahdollisesti ensi syksynä, eikä lähde ehdolle eduskuntaan, jos tulee valituksi investointipankkiin. Peli on reilua, eikä äänestäjiä ”petetä” suuntaan eikä toiseen.

Pätevyydestä valinta ei jää kiinni. Jan Vapaavuori on mainio ehdokas Euroopan investointipankkiin. Keneltäkään ei löydy kovin helposti vastaavaa kokemusta juuri kyseiseen tehtävään.

Varapääjohtajan paikka on vielä mutkien takana, vaikka Vapaavuorella on pääministeri Alexander Stubbin tuki, ja paikka kuuluu vuorotteluperiaatteen mukaan Suomelle. Avainasemassa on valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.), joka esittelee asian valtioneuvostossa.

Paluu kotimaahan ja raskaan sarjan tehtäviin on varapääjohtajapestin jälkeen täysin mahdollista Jan Vapaavuorelle. Hän myönsi perjantaina, että muun muassa kokoomuksen puheenjohtajan paikka kiinnostaa jatkossakin.

Nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kasvoi poliittista korkoa Euroopan investointipankin varapääjohtajana vuosina 2003–2007.