Pääkirjoitukset

Vapautumista odotetaan kuumeisesti

Pandemiaryhmä kokoontuu jälleen maanantaina. Tiukat rajoitukset tuntuvat yrittäjien ja työntekijöiden kukkaroissa, joten perustasolle siirtymistä kaivataan.
Vanajanlinnan toimitusjohtaja Marko Majamäki ärähti viranomaisten toiminnasta. Majamäen mukaan maakunnan matkailu- ja ravintola-alat kärsivät merkittäviä tappioita tiukkojen koronarajoitusten vuoksi. Kuva: Pekka Rautiainen
Vanajanlinnan toimitusjohtaja Marko Majamäki ärähti viranomaisten toiminnasta. Majamäen mukaan maakunnan matkailu- ja ravintola-alat kärsivät merkittäviä tappioita tiukkojen koronarajoitusten vuoksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Matkailu- ja ravintolapalveluiden Mara jätti perjantaina kantelun oikeuskanslerille.

Maran mielestä hallitus on viivytellyt alan työpaikkojen kustannuksella. Erityisesti Maraa kismittää hallituksen päätös jättää Kanta- ja Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla tiukimmat rajoitukset voimaan, kun ne muualla höllennettiin.

Tilanne muuttui perjantaina, kun ravintoloiden aukioloaikoja pidennettiin myös näissä maakunnissa. Kuitenkin liian vähän ja liian myöhään. Kanta-Hämeessä olisi voitu palata jo perustasolle.

Tiukat rajoitukset ovat tuntuneet paitsi yrittäjien kukkarossa myös työntekijöiden toimeentulossa. Töitä ei ole ollut tai niitä on ollut satunnaisesti. Erityisesti nuorten työllistyminen alalle on saanut koronan aikana kolhuja.

Ravintola- ja matkailualalla tehdään paljon näyttötutkintoja ja harjoitteluja. Nyt molemmat ovat olleet jäissä. Esimerkiksi vuonna 2019 alalle otettiin kesätöihin 18 000 nuorta. Tänä kesänä muutama tuhat nuorta on saanut alalta työpaikan.

Maran toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan kolme neljästä majoitus- ja ravintola-alan työntekijästä on ollut myös korona-aikana lomautettuna.

Alan tilanne on ollut hankala. Rajoitukset ovat astuneet voimaan yleensä seuraavana aamuna. Höllennysten kanssa yrittäjät saavat odottaa päivätolkulla. Molemmissa tilanteet käyvät kalliiksi.

Vanajanlinnan toimitusjohtaja älähti tilanteesta viikolla. Hän toivoi, että sairaanhoitopiiri, joka koronatilannetta raportoi valtioneuvostolle päätösten tueksi, kokoontuisi ja tekisi työnsä.

Kun tilanne on maakuntien välillä hyvin erilainen, valuvat potentiaaliset asiakkaat viereiseen maakuntaan, perustasolla olevalle Pirkanmaalle.

Julkisella paineella on merkitystä. Perjantaina Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedotti, että pandemiaryhmä pitää maanantaina ylimääräisen kokouksen. Ristipaine terveysturvallisuuden ja talouden välillä on kova.

Jospa maanantaina olisi jo aika siirtyä perustasolle. Ravintoloita tämä helpottaa vasta siinä vaiheessa, kun valtioneuvosto asiasta päättää eli todennäköisesti ensi viikon lopulla. Taas menetettiin yksi hyvä kesäviikonlopun myynti.

Menot